Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou je voňavý zákusek, který přináší do kuchyně atmosféru rakouské kavárny a jemně voní po koření. Tento druh perníku spojuje různorodá chuť koření s neodolatelnou svěžestí citronové polevy a hlubokou chutí makové náplně. Díky kombinaci vláčného perníku, bohaté makové vrstvy a lehce kyselé polevy vzniká dezert, který má jedinečné kouzlo a výrazně se liší od běžných perníků. Takový moučník je skvělý k čaji nebo kávě a vhodný i na slavnostní příležitosti.
Recept na vídeňský perník
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 250 g cukru
- 700 g hladké mouky
- 150 g medu
- 10 g jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého anýzu
- mletý muškátový oříšek
- 1 lžíce kandovaného pomeranče
- 1 lžíce kandovaného citronu
Náplň:
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce povidel
- 150 g mletého máku
- 200 ml vody
- 70 g cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra
- povidla
Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 2 lžíce citronové šťávy
- čokoládová poleva
Postup přípravy
1. Do malého hrnce nasypeme cukru na těsto a pomalu zahříváme bez míchání, dokud z něj není karamel, poté ho zalejeme vodou a za občasného míchání v ní karamel rozpustíme.
2. Přidáme med a mícháme dokud se nerozpustí, nyní přisypeme 500g mouky, kypřící prášek, jedlou sodu, vše zamícháme a dáme přes noc do chladu odležet.
3. Po odležení přidáme zbytek mouky, nasekané kandované ovoce a koření, zpracujeme do pevného těsta a vyválíme na dva pláty o velikosti plechu.
4. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 13 minut.
5. Na náplň povaříme vodu s cukrem a přidáme mák, citronovou kůru, strouhanku a vaříme dokud směs nezhoustne, poté přidáme máslo, povidla a rum.
6. Zchladlé pláty korpusu potřeme povidly následně na jeden plát nandáme náplň a druhým plátem přiklopíme namazanou stranou dovnitř.
7. Polejeme polevou z vyšlehaných bílků, citronové šťávy a cukru, nakonec ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou.
S tímto receptem vzpomínáme
Každý kousek vídeňského perníku je tak trochu nostalgickým návratem do doby, kdy pečení bylo zážitkem, na který si člověk udělal čas, a kdy chutě měly svůj vlastní příběh. Tento perník s makovou náplní a citronovou polevou přináší právě takový zážitek a vždy potěší každého, kdo si ho dá kousek na talířek.