Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou je voňavý zákusek, který přináší do kuchyně atmosféru rakouské kavárny a jemně voní po koření. Tento druh perníku spojuje různorodá chuť koření s neodolatelnou svěžestí citronové polevy a hlubokou chutí makové náplně. Díky kombinaci vláčného perníku, bohaté makové vrstvy a lehce kyselé polevy vzniká dezert, který má jedinečné kouzlo a výrazně se liší od běžných perníků. Takový moučník je skvělý k čaji nebo kávě a vhodný i na slavnostní příležitosti.

Recept na vídeňský perník

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 250 g cukru
  • 700 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 10 g jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • mletý muškátový oříšek
  • 1 lžíce kandovaného pomeranče
  • 1 lžíce kandovaného citronu

Náplň:

  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce povidel
  • 150 g mletého máku
  • 200 ml vody
  • 70 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • povidla

Poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čokoládová poleva

Postup přípravy

1. Do malého hrnce nasypeme cukru na těsto a pomalu zahříváme bez míchání, dokud z něj není karamel, poté ho zalejeme vodou a za občasného míchání v ní karamel rozpustíme.

2. Přidáme med a mícháme dokud se nerozpustí, nyní přisypeme 500g mouky, kypřící prášek, jedlou sodu, vše zamícháme a dáme přes noc do chladu odležet.

3. Po odležení přidáme zbytek mouky, nasekané kandované ovoce a koření, zpracujeme do pevného těsta a vyválíme na dva pláty o velikosti plechu.

4. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 13 minut.

5. Na náplň povaříme vodu s cukrem a přidáme mák, citronovou kůru, strouhanku a vaříme dokud směs nezhoustne, poté přidáme máslo, povidla a rum.

6. Zchladlé pláty korpusu potřeme povidly následně na jeden plát nandáme náplň a druhým plátem přiklopíme namazanou stranou dovnitř.

7. Polejeme polevou z vyšlehaných bílků, citronové šťávy a cukru, nakonec ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou
Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou

S tímto receptem vzpomínáme

Každý kousek vídeňského perníku je tak trochu nostalgickým návratem do doby, kdy pečení bylo zážitkem, na který si člověk udělal čas, a kdy chutě měly svůj vlastní příběh. Tento perník s makovou náplní a citronovou polevou přináší právě takový zážitek a vždy potěší každého, kdo si ho dá kousek na talířek.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest