Pamatujete si, jak naše maminky a babičky zavařovaly i maso, abychom pak na dovolené mohli jen vyklopit sklenici? Můžeme v tom pokračovat, přestože dnes již není problém zajít si i v zahraničí do restaurace. Tento způsob konzervace je skvělý i pro nás, kteří kupujeme ve větším množství maso od farmářů a leckdy se nám nedostává místa v mrazáku. Navíc je fajn, když můžete po únavném dni doma prostě jen otevřít sklenici a hned mít chutnou večeři!

Proč zavařovat maso víckrát?

Maso je totiž náročnější na hygienu. Důvod tkví v riziku výskytu spor bakterie Clostridium botulinum, která se může množit v anaerobním prostředí a způsobit otravu botulotoxinem. Proto je třeba dodržovat dvoufázové zavařování. V našem receptu jsou tyto fáze dokonce tři, výsledkem totiž má být pevné, kompaktní maso, které svou pevností připomíná šunku.

Ingredience na zavařované maso

  • Bobkový list – 2 ks;
  • Nové koření – 5-6 kuliček;
  • Vroucí voda – podle potřeby;
  • Vepřový bok – 1 kg;
  • Vepřová plec – 1,5 kg;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Sůl – 40 g;
  • Mletý černý pepř – dle chuti;
  • Italské bylinky – dle chuti;
  • Mletá uzená paprika – dle chuti;
  • Slanina sušen na vzduchu (plátky) – 120 g;
  • Sypká želatina – 35 g.

Na zelné placičky:

  • Bílé zelí – 1 hlávka;
  • Voda – dle potřeby;
  • Olej – dle potřeby;
  • Cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř – dle chuti;
  • Italské koření – dle chuti;
  • Vejce – 2 ks;
  • Hladká mouka – 2 lžíce
Obrázek k receptu: Nejen na dovolenou: Voňavé zavařené maso a zelné placičky
Foto: Youtube/Ieckere Küche, Recept na: Nejen na dovolenou: Voňavé zavařené maso a zelné placičky

Postup přípravy zavařovaného masa

  • Do misky vložte bobkové listy a nové koření.
  • Zalijte vroucí vodou až po okraj.
  • Počkejte, až voda zcela vychladne.
  • Bůček nakrájejte na kostky (asi jako maso na guláš), zároveň jej stáhněte z kůže.
  • Plec nakrájejte na stejně velké kusy jako bůček.
  • Na masovém mlýnku umelte maso s česnekem.
  • Slaninu nakrájejte nadrobno.
  • Maso smíchejte s kořením a slaninou.
  • Bobkový list a nové koření vyjměte z vody.
Obrázek receptu na Klobásu ve sklenici s placičkami z kysaného zelí

Klobása ve sklenici s placičkami z kysaného zelí

  • Do vody po koření přidejte želatinu, dobře promíchejte a přidejte k masové směsi.
  • Masovou směs míchejte ručně, až vznikne kompaktní hmota, kterou naplňte zavařovací sklenice těsně pod hrdlo, lehce upěchujte.
  • Sklenice očistěte a zavíčkujte.
  • Do hrnce vložte utěrku, aby sklenice nepraskly.
  • Zalijte až k hrdlu studenou vodou, přidejte lžíci octa (zabrání usazování vodního kamene).
  • Zavařujte pod pokličkou po dobu 90 minut.
  • Přikryjte opět poklicí a nechte 24 hodin chladnout.
  • Po 24 hodinách opět přiveďte k varu. V případě potřeby dolijte vodu.
  • Znovu přiveďte k varu a sterilujte na mírném ohni dalších 60 minut.
  • Postup ještě jednou zopakujte (tedy opět 24 hodin chladnout, poté 60 minut zavařovat).
  • Nechte na studeném místě vychladnout.
  • Zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na nudličky.
  • V míse jej zalijte vodou, až bude potopené.
  • Nechte 20 minut působit.
  • Nahrubo nakrájenou cibuli vložte na pánev do rozehřátého oleje.
  • Restujte dosklovata.
  • Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev.
  • Společně restujte, až mrkev trochu změkne.
  • Zelí slijte, přidejte k němu mrkev a cibulku z pánve, osolte a okořeňte.
  • Přidejte vejce a mouku.
  • Umíchejte těsto, lžící z něj tvořte placičky, které opékejte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova (střídavě odkryté a pod pokličkou).
  • Vyklopte připravené maso ze sklenice a nakrájejte jej na plátky.
Obrázek k receptu: Až se chutě zeptají: Báječný zavařený česnekový bůček

Bůček ve sklenici jako od babičky: Levné suroviny, žádná chemie a chuť, která vás vrátí do dětství

Zdroj: Autorský text, YouTube,  MZ ČR

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest