Dýňový perník je ideálním receptem pro podzimní dny a důkazem, že sezónní zelenina se skvěle hodí i do sladkých dezertů. Nastrouhaná dýně (ať už hokaido, máslová, nebo muškátová) dodá perníku vláčnost a sladkost, zatímco celozrnná špaldová mouka a mleté ořechy mu propůjčí sytou a výživnou strukturu. Sladkost je zde zajištěna přírodními sirupy (sladěnkou), což z něj dělá skvělou alternativu ke klasickým, přeslazeným moučníkům. Kombinace perníkového koření a skořice s ořechy a hrozinkami vykouzlí v kuchyni tu pravou, hřejivou podzimní atmosféru.

Tento perník jsem poprvé upekla pro kamarádky do školky a sklidil obrovský úspěch i mezi dětmi, což je největší test kvality! Je úžasně jednoduchý a nevyžaduje žádné složité šlehání. Klíčové je mírné zahřátí s olejem, které zajistí, že se mokré ingredience perfektně spojí se suchými a těsto bude kompaktní. Můj tip zní: 300 gramů nahrubo nastrouhané dýně (hokaido) po nastrouhání trochu vymačkejte. Dýně je velmi vodnatá a lehké vymačkání zabrání tomu, aby bylo těsto příliš řídké, což je důležité, zvláště pokud používáte celozrnnou mouku.

Recept na dýňový perník se špaldovou moukou a sirupem

Recept je určen pro poloviční plech než je ten klasický (přibližně 20 × 30 cm) a vystačí na 12 až 16 kusů (záleží, jak nakrájíte).

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 20 minut
  • Namáčení hrozinek: 10 minut
  • Pečení koláče: asi 30 minut
  • Počet porcí/kusů: 12 až 16 kusů

Ingredience k přípravě dýňového perníku

Těsto:

  • 250 g špaldové jemně mleté mouky (nebo jiné celozrnné)
  • 200 g sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 150 g nahrubo mletých ořechů vlašských, lískových nebo mandlí (výborná je i kombinace všech)
  • 300 g nahrubo nastrouhané dýně (hokaido, máslová, muškátová)
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 100 ml sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 hrnek spařených hrozinek

Dokončení:

  • sklenička marmelády nebo povidel (bez cukru)
  • trochu kokosu nebo strouhaných ořechů na posypání
  • voda nebo obilné mléko (podle potřeby)
Obrázek k receptu na dýňový perník
Foto: Cooky.cz, recept na dýňový perník

Postup při přípravě vláčného dýňového perníku

Příprava základních surovin

1. Nejprve hrozinky spaříme horkou vodou a necháme je asi 10 minut vodu nacucat. Tím změknou a budou šťavnatější.

2. Dýni raději oloupeme (pokud není velmi mladá) a nastrouháme na hrubém struhadleOřechy a mandle nahrubo umeleme – větší kousky jsou v koláči velmi dobré a dodají mu texturu.

Míchání ingrediencí:

3. V menším hrnci nebo misce smícháme mokré ingredience – sladěnku a olej. Pro lepší spojení je spolu mírně zahřejeme, ale pozor, nesmí se vařit, jen prohřát.

4. Do velké mísy dáme suché ingredience – špaldovou mouku (nebo jinou celozrnnou), perníkové kořenískořicikypřící prášek (vinný kámen), špetku soli a mleté ořechy. Všechny suché složky důkladně promícháme.

5. K suchým ingrediencím pomalu přidáme mokré – sladěnku s olejem. V tuto chvíli scedíme hrozinky a přidáme jespolu s nastrouhanou dýní do mísy.

6. Pomocí stěrky důkladně promícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Pokud by se vám zdálo, že je těsto moc husté, můžete přidat trochu vody nebo obilného mléka.

Pečení a dokončení:

7. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

8. Těsto dáme na pečící papír nebo na vymazaný a vysypaný plech o rozměrech cca 20 × 30 cm. Těsto rovnoměrně rozetřeme.

9. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut. Propečenost ověříme špejlí – po vpichu musí vyjít čistá.

10. Ještě za tepla (hned po vytažení z trouby) perník pomažeme skleničkou marmelády nebo povidel a necháme ji trochu vsáknout.

11. Pak perník posypeme kokosem nebo jinými strouhanými ořechy či mandlemi. Před krájením necháme perník vychladnout.

Tipy redakce:

  • Změkčení dýně: Dýni můžete před přidáním do těsta krátce podusit na másle (asi 5 minut) – perník pak bude ještě vláčnější a chuť dýně intenzivnější.
  • Intenzivní koření: Pro výraznější perníkovou chuť doporučuji přidat 1/2 lžičky mletého hřebíčku k ostatnímu koření.
  • Karobová poleva: Pokud máte rádi perník s polevou, můžete ji udělat z karobu (například smícháním karobového práškutrochy sirupu a horké vody).
  • Vláčnost a šťavnatost: Místo hrozinek můžete použít spařené sušené brusinky, které dodají perníku kyselkavost a šťavnatost.
  • Obměna s mrkví: Pokud zrovna nemáte dýni, můžete ji v poměru 1 : 1 nahradit nahrubo nastrouhanou mrkví – získáte tak výborný mrkvový perník.
Obrázek k receptu na medové perníčky

Křehké a voňavé medové perníčky s rustikálním dekorem: Vypadají jako ze dřeva, ale uvnitř jsou velice měkké

Obrázek k receptu na obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč: Famózní dobrota z jedné pánve – v jednoduchosti je chuť

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest