Proč cuketu považuji za takového zeleného chameleona české kuchyně? Protože samotná nemá žádnou výraznou chuť, ale ať ji přidáme do jakéhokoliv jídla, přizpůsobí se a chuť pokrmu převezme a lehce doplní. Prostě jako chameleón, který mění svojí barvu a splývá s přírodou, tak i cuketa mění svoje chutě a splývá s jídlem. Cuketa je tichý pomocník v kuchyni.
Je to sice nenápadná zelenina, ale přitom často zachrání večeři či oběd, zjemní buchtu, zasytí polévku a dodá vláčnost dnešním skvělým karbanátkům. Nezahltí chutí a v létě dozrává rychleji, než ji stíháme zpracovávat. A právě v karbanátkách z mletého masa ukazuje, co umí dokonale – být univerzálním a zdravým pomocníkem.
Recept na cuketové karbanátky s mletým masem
Počet porcí: 3 – 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience na karbanátky
- 500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové)
- 300 g cukety bez jadřinců
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- koření baby grill (volitelné)
- kmín (volitelný)
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup přípravy karbanátků s cuketou
1. Cuketu nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a nahrneme jí na jednu stranu misky, kterou postavíme šikmo, aby cuketa pustila šťávu, kterou poté slijeme a nalijeme jí třeba do polévky.
2. K cuketě přidáme maso, drobně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, koření a vločky. Směs rukou smícháme a necháme 15 minut odpočívat, aby se vločky napily.
3. Poté formujeme rukama karbanátky, které buď smažíme dozlatova v rozpáleném tuku, anebo ukládáme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě na 200 stupních dozlatova.
Servírování
Karbanátky podáváme s brambory, nebo bramborovou kaší, s rajčatovým nebo okurkovým salátem.

Když nevím co s cuketou, vždy sáhnu po tomto receptu. „Cuketobramboráky“ z plechu jsou křupavé a bez výčitek

Vepřová pečeně s cuketovým salátem je klasika ve zdravém kabátku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková