Zelné závitky známe v různých podobách, protože jsou oblíbené téměř po celém světě – od slovenských holubků, přes maďarské töltött káposzta, až po ruské golubcy. Tento pokrm krásně ukazuje, jak se ze skromných surovin dá vytvořit skutečný poklad. Pro ty, kteří je náhodou neznají – jde o vepřové mleté maso smíchané s rýží nebo vařenými bramborami, zabalené do kyselého nebo spařeného zelného listu a nejčastěji pečené v rajčatové omáčce. Samozřejmě má každý stát, kraj i rodina svou vlastní verzi, která je „ta jediná správná“.

Dříve se závitky často připravovaly na svatbách nebo velkých rodinných setkáních, protože dobře zasytí a zároveň potěší. Kombinace zelí, masa a přílohy (ať už rýže, či brambor) vytváří výživný a sytý pokrm, který zahřeje na těle i na duši. Vůně zelí a masa navíc okamžitě navodí atmosféru domova. Tento recept je ovšem trochu jiný než klasické holubce, jelikož se rýže nebo brambory podávají zvlášť jako příloh. I omáčka je trochu upravená. Ale výsledek? Výborný.

Recept na Zelníky s mletým masem a bramborem

Ingredience potřebné na přípravu Zelných závitků plněných mletou vepřovou směsí

  • hlávkové zelí – 1 ks (menší, cca 800 g)
  • rajčata – 2 ks
  • bílá paprika – 1 ks
  • mleté vepřové maso – 500 g
  • anglická slanina – 100 g
  • koření – dle chuti (sůl, pepř, majoránka)
  • česnek sušený i čerstvý – 2 stroužky čerstvého, 1/2 lžičky sušeného
  • vajíčko – 1 ks
  • rajský protlak – 70 g (1 menší konzerva)
  • olej – 2 lžíce
  • cibule – 1 větší ks
  • malá chilli paprička – 1 ks

Postup přípravy plněných zelných listů mletým masem

1. Mleté maso smícháme s vajíčkem a ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou paprikou a česnekem a pořádně promícháme a necháme uležet.

2. Zelní listy spaříme ve vařící vodě anebo v parním hrnci a necháme vychladnout.

3. Masovou směs naplníme do zelných listů, zabalíme a převážeme nití, aby se nám ři pečení nerozpadly.

Zelné listy naplníme masovou směsí, zabalíme a převážeme.
Foto: Cooky.cz, Zelné listy naplníme masovou směsí, zabalíme a převážeme.

4. Na oleji zpěníme cibuli, česnek a anglickou slaninu a restujeme dozlatova. Přidáme naplněné závitky, které také restujeme. Zatím si pokrájíme rajčata, papriku a zbytek zelí na slabé plátky. Po pár minutách vyjmeme závitky na talíř, do kastrolu přidáme nakrájenou zeleninu, chvíli vaříme a vrátíme zpět do kastrolu i závitky.

5. Nalijeme rajský protlak, okořeníme dle chuti a povaříme deset minut. Zamícháme a vlijeme cca 250 ml vody. Zamícháme a přikryté dáme zapéct do trouby na 220 stupňů asi 45 minut.

Zalijeme protlakem, vodou a pečeme v troubě.
Foto: Cooky.cz, Zalijeme protlakem, vodou a pečeme v troubě.

6. Asi 10 minut před koncem sundáme poklici a odkryté dopékáme. Dle potřeby dochutíme.

Servírování

Podáváme s vařenými bramborami nebo s rýží.

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a uzeným masem.

Zelňačka s uzeným masem a klobásou, která zasytí i zahřeje

Obrázek receptu na Záhorák, poctivý jako babiččina kuchyň

Tradiční Záhorácký závitek se zelím a slaninou: Poctivý recept našich babiček z česko-slovenského pomezí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest