Jídla, kterými se ve středověku živila hradní šlechta včetně panstva se od toho dnešního vcelku výrazně lišila. Pokud máte pocit, že vepřové maso bylo běžnou součástí tabule nejvýše postavených pánů, byl by to velký omyl. Podle tohoto receptu si připravíme ale opravdovou zámeckou specialitu, kterou by nepohrdnul ani sám král. Jsme si akorát jisti, že by ke kotletě na česneku a pivě neměl jako přílohu brambory, my vám představíme unikátní pečené brambory s bylinkami, vy si ale klidně zvolte přílohu podle svého gusta.

Recept na kotlety grilované na pivě a česneku

Příprava a pečení celkem do 1 hodiny, 4 porce. Důležité je dodržet správný čas grilování masa. Jak dlouho grilovat maso?

Potřebné ingredience

  • 4 vepřové kotlety
  • 2 hlavy česneku
  • 250 ml piva
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce a 1 malá lžička třtinového cukru
  • 500 g brambor
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, petrželka, majoránka…)
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

1. V míse si smícháme pivo, sójovou omáčku, 1 lžíci třtinového cukru a prolisované 3 stroužky česneku.

2. Kotlety nařízneme od kosti a potřeme je připravenou marinádou ze všech stran, ideálně aby byly celé ponořené. Necháme kotlety marinovat přes noc.

3. Brambory si také předvaříme ve slupce klidně už den předem.

4. Druhý den dáme marinované kotlety na rozpálený rošt grilu.

Kotlety na rozpáleném grilu
Zdroj obrázku: depositphotos, Kotlety na rozpáleném grilu.

5. Vepřové kotlety průběžně během grilování potíráme marinádou. Potřebujeme, aby byly ugrilované dozlatova, přibližně 5 minut z každé strany, dle výkonu a typu vašeho grilu.

6. Uvařené brambory si na několika místech nařízneme, aby nám vzniklo žebrování a dáme je na grilovací tác.

7. V míse si smícháme čerstvé bylinky, sůl, pepř a olivový olej.

8. Touto marinádou pokapeme brambory do všech zářezů.

9. K bramborám dáme zbytek palic česneku, které mírně posypeme cukrem a pokapeme olejem.

10. Brambory grilujeme alespoň 30 minut, taktéž dle výkonu a typu grilu.

11. Podáváme s vychlazeným pivem.

Zajímavost o venkovním grilování, bez kterého si mnoho z nás neumí léto ani představit

Asi většina z nás si vybaví 3 základní typy venkovních grilů. Plynový, elektrický a na uhlí. Lze přepokládat, že každý z těchto grilů bude mít jisté výhody i nevýhody. Pojďme si to trochu přiblížit

Elektrický: Zcela jistě se shodneme, že na elektrickém grilu bude kuchtění nejsnadnější díky okamžité reakci roštů a také nejpohodlnější, jelikož kromě zásuvky nepotřebujete žádný externí zdroj energie. Druhou výhodou je asi to, že se jedná o nejdravější variantu grilování. Nevýhodu vidíme v pořizovací ceně kvalitního elektrického grilu a hlavně v autentičnosti grilovaného jídla. Co si budeme povídat, grilované jídlo na elektrice postrádá z části smysl.

Plynový: Gril na plynové hořáky je podle nás takový zlatý střed. Regulace hořáku je stále snadná a vcelku okamžitá, navíc grilování se dá stále pokládat za docela neškodné, pokud to s plameny nepřeženete. Nevýhoda je určitě nepostradatelnost plynové bomby nebo přípojky. Co si budeme povídat, když vám dojde plyn v bombě během večerní oslavy, ne vždy ji dokážete na odlehlé chatě sehnat. Další nevýhodou je také vyšší pořizovací cena u kvalitnějších kousků, které již za něco stojí.

Dřevěné uhlí nebo brikety: Pokud máte jako my rádi vůni grilování v pravém slova smyslu, tak právě gril na uhlí se pro vás stvořený. Pořizovací náklady jsou ze všech grilu nejnižší a uhlí seženete většinou v každém hobby marketu nebo večerce. Samozřejmě tento typ grilu má svá úskalí. V první řadě pracnost rozpálení grilu je podstatně větší než u výše zmiňovaných typů, o tom není pochyb. Tím nejdůležitějším aspektem je vliv na naše zdraví. Můžete se snažit sebevíc, z uhlí budete mít sice vždy voňavé maso, zeleninu a pravou grilovací atmosféru, ale se svojí nezávadností na tom nikdy nebude tak dobře jako z plynu nebo elektriky.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest