Upečeme si fantastickou lahůdku podle receptu mojí maminky. Dozlatova zapečená bramborová kaše s kuřecími prsy a sýrem. S oblibou tento recept připravuji do jednotlivých malých zapékacích mističek. Chápu, že ne každý je má doma, proto není problém pokrm zapéct v zapékací míse. Příprava surovin je velmi jednoduchá a následně se vše peče samo. Nemusíte vaření věnovat pozornost, až dokud sýr nezačne zlátnou. S největší pravděpodobností při pečení v jedné zapékací míse je nutné péct o něco déle.
Recept na zapečenou bramborovou kaši s kuřecím masem a sýrem
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g kuřecích prsou
- 1 kg brambor
- 200 g plátkového sýra
- 1 paprika
- 4 rajčata
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g másla
- 2 – 3 hrnky mléka
- svazek čerstvé petrželky
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup přípravy
1. Omytá kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a spolu s nimi také papriku a cibuli nakrájíme na malé kousky.
2. Na pánvi si rozpálíme olej a orestujeme cibuli s paprikou do změknutí.
3. Následně přidáme do pánve kuřecí maso, osolíme a opepříme a za stálého míchání restujeme 5 minut.
4. Mezitím si nadrobno nakrájíme rajčata a prolisujeme česnek a přidáme do pánve.
5. Pánev přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného promíchání asi 10 minut.
6. Poté přidáme nasekanou petrželku, promícháme, přikryjeme a odstavíme.
7. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě.
8. Uvařené brambory scedíme a dáme do větší mísy.
9. K bramborám přidáme máslo, mléko a rozmačkáme je v bramborovou kaši.
10. Kaši osolíme a ještě 2 minuty prošleháme.
11. Do 6 keramických misek dáme po 3 lžících kaše, poté přidáme kuřecí směs a zakryjeme zbytkem kaše.
12. Na povrch položíme plátek sýra a dáme si předehřát troubu na 180°C.
13. Misy dáme do předehřáté trouby na 30 – 35 minut a pečeme do zhnědnutí sýra.
14. Po vyjmutí z trouby můžeme hned podávat.
Keramické misky nebo zapékací mísa ze skla
U tohoto receptu s oblibou používáme malé keramické misky. Důvodů je hned několik. V první řadě, použití keramiky má své výhody, lépe vodí teplo a pokrm je rovnoměrněji propečený. Díky své velikosti je také lépe zapečený střed. Navíc rovnou upečete naporcované jídlo a každá dostane svoji misku, takže podávání je vhodné také pro návštěvy.