Léto nám nabízí spoustu skvělých příležitostí k vaření a cuketa je jednoznačně jednou z nich. Tato nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet od června až do podzimu, se dá připravit na mnoho způsobů – na grilu, v polévce nebo třeba jako hlavní jídlo. Tímto receptem vás provedu od přípravy až po servírování a ukážu vám, že z cukety se dá vykouzlit opravdová dobrota, která potěší celou rodinu.
Věděli jste, že cuketa se původně pěstovala v Itálii v 19. století a až do 20. století byla v podstatě neznámá? Jde o rostlinu z čeledi tykvovitých a v češtině se jí dříve říkalo cukína. Cuketa má vysoký obsah vody a je skvělým zdrojem vitamínu C a A. Pro své benefity pro zdraví se dnes pěstuje po celém světě, a je oblíbená nejen u vegetariánů.
Recept na zapečené cukety
Příprava tohoto receptu není složitá, ale o to chutnější je výsledek. Zapečené cukety s mletým masem se hodí jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři. Celková příprava zabere zhruba hodinu.
Ingredience pro přípravu
- 2 větší cukety
- 200 g anglické slaniny
- 500 g kuřecího masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 až 2 rajčata
- 1 paprika
- 2 vajíčka
- sůl
- pepř
- grilovací koření pálivé
- sýr na posypání
Postup přípravy zapékaných cuket z plechu
1. Troubu si předehřejte na 180 až 200 stupňů. Cukety pořádně omyjte, odkrojte jim konce a podélně je rozpulte.
2. Lžičkou opatrně vydlabejte vnitřek, ale dávejte pozor, abyste neprotrhli stěny cukety.
3. Poté vydlabanou část potřete prolisovaným česnekem, osolte a opepřete.
4. Nakonec každou půlku cukety vystelte plátky anglické slaniny, která dodá masu šťávu a slanou chuť.
5. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli.
6. Po chvíli přidejte i prolisovaný česnek. Když je cibulka orestovaná, přidejte kuřecí maso, které předtím namelete, a opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu.
7. Ochuťte solí, pepřem a pálivým grilovacím kořením. Maso promíchejte a přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriku.
8. Nakonec do pánve přidejte i vydlabaný vnitřek cuket. Vše pořádně promíchejte a vařte asi 5 až 7 minut, dokud se všechny chutě nepropojí.
9. Odstavte pánev z ohně a přidejte vajíčka, které rozšlehejte a vmíchejte do směsi. Vajíčka směs zjemní a dodají jí krémovou konzistenci.
10. Nechte směs chvíli vychladnout, aby se vám s ní lépe pracovalo.
11. Jakmile je vlažná, naplňte jí cukety. Nešetřete, cukety by měly být plné. Posypte je strouhaným sýrem a dejte do trouby zapéct na 30 až 40 minut, dokud sýr nezezlátne.
12. Mezitím můžete uvařit brambory. Podávejte teplé.

Zapečené cukety s bramborem a uzeninou: Letní jednoduchá klasika z pekáče
Tipy redakce
- Experimentujte s masem. Místo kuřecího masa můžete použít hovězí, vepřové, nebo dokonce směs obojího.
- Pro ještě plnější chuť můžete do náplně přidat i bylinky, jako je tymián, oregano nebo bazalka. Vytvoříte tak chutnější jídlo.
- Pro extra dávku bílkovin můžete do náplně přidat také vajíčka. Směs bude poté hutnější a sytější.
- Pokud nemáte rádi pálivé jídlo, můžete pálivé grilovací koření nahradit sladkou paprikou, nebo sladkým grilovacím kořením.
- Zapečené cukety se hodí i jako pohoštění. Můžete je naplnit směsí, nebo třeba jen sýrem a bylinkami, a nakrájet je na kolečka. Hosté budou nadšení.
- Zkuste i jiné druhy sýra. Na posypání se hodí mozzarella, balkánský sýr, nebo třeba niva. Všechny se skvěle hodí.
- Nebojte se improvizovat! Přidejte do náplně cokoliv, co máte rádi. Třeba kukuřici, hrášek, nebo žampiony. Jídlo tak získá na chuti a zajímavosti.

Cuketové zelí na celou zimu: Úroda ze zahrady uložená ve sklípku na později
