Tohle je skvělý způsob, jak si vytvořit pikantní zásobu na zimu a zpracovat přebytky cuket. Tenhle salát kombinuje sladkokyselý základ s jemnou štiplavostí feferonek, což z něj dělá perfektní přílohu k masu, grilování nebo jen tak k pečivu. Pálivé cuketové saláty mají své místo především v domácí české kuchyni, kde se zavařovalo vše, co šlo. Inspirace často pochází z čalamád, kysaných směsí a sterilovaných salátů, které byli oblíbené už v dobách, kdy nebyli supermarkety na každém rohu a hotové saláty nebyli jen tak k dostání.

Proto v dobách, kdy se cukety rozrostou na zahradě víc, než je stihneme spotřebovat, přichází ke slovu tradiční český způsob uchování zeleniny, kterým je zavařování. A právě cuketový salát s feferonkou je krásným příkladem toho, jak i obyčejná cuketa dokáže překvapit.

Recept na zavařený salát z cuket, lehce pikantní s feferonkou

Ingredience potřebné k přípravě pálivého pohlazení z letní úrody v podobě cuketového salátu

  • 3 kg cukety
  • 2,5 kg mrkve
  • 2 palice česneku
  • 6 červených kapií
  • 2 feferonky
  • 1/2 svazku bazalky
  • 2,5 lžičky soli
  • 2,5 lžíce cukru
  • 225 ml octu
  • 225 ml oleje
  • 20 g sušeného koriandru
  • 20 g mleté sladké papriky

Postup přípravy cuketového pikantního salátu na zimu

1. Z cukety uřízneme konce, oloupeme a nastrouháme na dlouhé nudle. Ve větší míse jí smícháme s na nudle nastrouhanou mrkví a nakrájenou paprikou.

2. Do směsi přidáme nakrájenou feferonku, drobně nakrájený česnek a nasekanou bazalku. Ochutíme solí, octem, cukrem, zahřátým olejem, koriandrem a mletou sladkou paprikou.

Skvělý nápad na chutný cuketový pikantní salát z úrody cuket.
Foto: Cooky.cz, recept na Zavařený cuketový salát s feferonkou – pálivé pohlazení z letní úrody

3. Po rozmíchání směs necháme 10 minut odpočívat a po puštění šťávy jí naplníme do sterilizovaných sklenic dohromady se šťávou.

4. Sklenice uzavřeme a vložíme do hrnce vyloženého utěrkou.

5. Do hrnce nalijeme asi do 3/4 výšky sklenice vodu a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů.

6. Po zavaření sklenice vytáhneme z vody, víčka přitáhneme a necháme je chladnout vzhůru dnem pod utěrkou.

Skvělý nápad na chutný cuketový pikantní salát z úrody cuket.
Foto: Cooky.cz, recept na Zavařený cuketový salát s feferonkou – pálivé pohlazení z letní úrody

Salát uchováváme na chladném a tmavém místě, po otevření sklenici uchováváme v lednici a co nejdříve spotřebujeme.

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Obrázek receptu na vepřovou pečeni s cuketovým salátem.

Vepřová pečeně s cuketovým salátem je klasika ve zdravém kabátku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest