Tohle je skvělý způsob, jak si vytvořit pikantní zásobu na zimu a zpracovat přebytky cuket. Tenhle salát kombinuje sladkokyselý základ s jemnou štiplavostí feferonek, což z něj dělá perfektní přílohu k masu, grilování nebo jen tak k pečivu. Pálivé cuketové saláty mají své místo především v domácí české kuchyni, kde se zavařovalo vše, co šlo. Inspirace často pochází z čalamád, kysaných směsí a sterilovaných salátů, které byli oblíbené už v dobách, kdy nebyli supermarkety na každém rohu a hotové saláty nebyli jen tak k dostání.
Proto v dobách, kdy se cukety rozrostou na zahradě víc, než je stihneme spotřebovat, přichází ke slovu tradiční český způsob uchování zeleniny, kterým je zavařování. A právě cuketový salát s feferonkou je krásným příkladem toho, jak i obyčejná cuketa dokáže překvapit.
Recept na zavařený salát z cuket, lehce pikantní s feferonkou
Ingredience potřebné k přípravě pálivého pohlazení z letní úrody v podobě cuketového salátu
- 3 kg cukety
- 2,5 kg mrkve
- 2 palice česneku
- 6 červených kapií
- 2 feferonky
- 1/2 svazku bazalky
- 2,5 lžičky soli
- 2,5 lžíce cukru
- 225 ml octu
- 225 ml oleje
- 20 g sušeného koriandru
- 20 g mleté sladké papriky
Postup přípravy cuketového pikantního salátu na zimu
1. Z cukety uřízneme konce, oloupeme a nastrouháme na dlouhé nudle. Ve větší míse jí smícháme s na nudle nastrouhanou mrkví a nakrájenou paprikou.
2. Do směsi přidáme nakrájenou feferonku, drobně nakrájený česnek a nasekanou bazalku. Ochutíme solí, octem, cukrem, zahřátým olejem, koriandrem a mletou sladkou paprikou.
3. Po rozmíchání směs necháme 10 minut odpočívat a po puštění šťávy jí naplníme do sterilizovaných sklenic dohromady se šťávou.
4. Sklenice uzavřeme a vložíme do hrnce vyloženého utěrkou.
5. Do hrnce nalijeme asi do 3/4 výšky sklenice vodu a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů.
6. Po zavaření sklenice vytáhneme z vody, víčka přitáhneme a necháme je chladnout vzhůru dnem pod utěrkou.
Salát uchováváme na chladném a tmavém místě, po otevření sklenici uchováváme v lednici a co nejdříve spotřebujeme.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
