Recept na vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarským knedlíkem je ukázkou české kuchyně ve své nejlepší podobě. Syté a tak trochu sváteční jídlo, které s sebou nese ducha nedělních obědů. Tomuto receptu rozhodně nechybí kreativita a je dokonalým spojením klasiky s moderní úpravou. Vepřové závitky nejsou nikterak neznámým pokrmem, ale pokud je zkombinujeme s karamelizovanou červenou cibulí, jde o delikatesu.

Karlovarské knedlíky zcela podtrhávají význam celého jídla. Někde karlovarským knedlíkům říkají dokonce „šlechtic mezi knedlíky“. Jeho porézní struktura je tím, co z něj dělá tak oblíbenou přílohu.

Recept na vepřové závitky

Celková doba přípravy 1 hodina 10 minut.

Ingredience pro přípravu 2 porcí

Závitky:

  • 2 plátky vepřového karé
  • anglická slanina
  • sůl a pepř
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sádlo
  • 100 ml vývaru
  • 1/2 lžičky hladké mouky

Zelí:

  • 80 g špeku
  • 6 větších červených cibulí
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 ml červeného vína
  • drcený kmín
  • 1 lžička hladké mouky
  • cukr dle chuti
  • voda
  • sušené brusinky

Knedlíky:

  • 350 g rohlíků
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • petrželka

Postup přípravy

1. Naklepané maso osolíme, opepříme a vyskládáme na něj slaninu.

2. Zavineme v závitky, spojíme párátky a na sádle opečeme do měkka.

3. Hotové závitky přendáme na talíř a přikryjeme alobalem.

4. Do výpeku po závitkách přidáme nakrájenou cibuli a dozlatova orestujeme.

5. Dále přidáme nasekaný česnek, vysmahneme, poprášíme moukou a zalijeme vývarem.

6. Dobře promícháme, chvíli povaříme a nakonec scedíme, případně dochutíme.

7. V menším hrnci si rozpečeme nakrájený špek a poté přidáme olej s nakrájenou červenou cibulí.

Hovězí závitky - servírování

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce

8. Ochutíme solí, pepřem a kmínem a chvíli orestujeme.

9. Podlijeme vínem, přidáme spařené brusinky, cukr, hladkou mouku a trochu vody.

10. Cibuli takto podusíme a ochutíme ještě citronovou šťávou.

11. Rohlíky na knedlíky nakrájíme na kostičky a v mléce vyšleháme žloutky se solí, pepřem a rozpuštěným máslem.

12. Tuto směs vlijeme k rohlíkům, přidáme nasekanou petrželku a dobře zamícháme.

13. Necháme 20 minut odpočinout a vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v páře asi 20 minut.

Červená cibule.
Foto: freepik.com, Červená cibule.

Tipy na závěr

Závitky můžete připravit den předem a druhý den už je stačí jen dopéct nebo ohřát v omáčce, chuť se krásně rozleží.

Přidejte do náplně sušené švestky nebo jablka, které dodají masu sladký podtón. Ten skvěle ladí s cibulovým zelím.

Karlovarský knedlík lze i zamrazit, tak si ho připravte dopředu a při v případě potřeby jen ohřejte v páře.

Červená cibule chutná výborně i studená a tuto zbylou přílohu klidně použijte do sendvičů nebo salátů.

Recept na Plněné krůtí řízky v trojobalu s bramborem a kyselou okurkou

Lahodné Plněné krůtí řízky v trojobalu s bramborem a kyselou okurkou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest