Recept na vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarským knedlíkem je ukázkou české kuchyně ve své nejlepší podobě. Syté a tak trochu sváteční jídlo, které s sebou nese ducha nedělních obědů. Tomuto receptu rozhodně nechybí kreativita a je dokonalým spojením klasiky s moderní úpravou. Vepřové závitky nejsou nikterak neznámým pokrmem, ale pokud je zkombinujeme s karamelizovanou červenou cibulí, jde o delikatesu.
Karlovarské knedlíky zcela podtrhávají význam celého jídla. Někde karlovarským knedlíkům říkají dokonce „šlechtic mezi knedlíky“. Jeho porézní struktura je tím, co z něj dělá tak oblíbenou přílohu.
Recept na vepřové závitky
Celková doba přípravy 1 hodina 10 minut.
Ingredience pro přípravu 2 porcí
Závitky:
- 2 plátky vepřového karé
- anglická slanina
- sůl a pepř
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- sádlo
- 100 ml vývaru
- 1/2 lžičky hladké mouky
Zelí:
- 80 g špeku
- 6 větších červených cibulí
- sůl a pepř
- 1 lžíce oleje
- šťáva z 1 citronu
- 100 ml červeného vína
- drcený kmín
- 1 lžička hladké mouky
- cukr dle chuti
- voda
- sušené brusinky
Knedlíky:
- 350 g rohlíků
- sůl a pepř
- 3 vejce
- 50 g másla
- 200 ml mléka
- petrželka
Postup přípravy
1. Naklepané maso osolíme, opepříme a vyskládáme na něj slaninu.
2. Zavineme v závitky, spojíme párátky a na sádle opečeme do měkka.
3. Hotové závitky přendáme na talíř a přikryjeme alobalem.
4. Do výpeku po závitkách přidáme nakrájenou cibuli a dozlatova orestujeme.
5. Dále přidáme nasekaný česnek, vysmahneme, poprášíme moukou a zalijeme vývarem.
6. Dobře promícháme, chvíli povaříme a nakonec scedíme, případně dochutíme.
7. V menším hrnci si rozpečeme nakrájený špek a poté přidáme olej s nakrájenou červenou cibulí.

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce
8. Ochutíme solí, pepřem a kmínem a chvíli orestujeme.
9. Podlijeme vínem, přidáme spařené brusinky, cukr, hladkou mouku a trochu vody.
10. Cibuli takto podusíme a ochutíme ještě citronovou šťávou.
11. Rohlíky na knedlíky nakrájíme na kostičky a v mléce vyšleháme žloutky se solí, pepřem a rozpuštěným máslem.
12. Tuto směs vlijeme k rohlíkům, přidáme nasekanou petrželku a dobře zamícháme.
13. Necháme 20 minut odpočinout a vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v páře asi 20 minut.
Tipy na závěr
Závitky můžete připravit den předem a druhý den už je stačí jen dopéct nebo ohřát v omáčce, chuť se krásně rozleží.
Přidejte do náplně sušené švestky nebo jablka, které dodají masu sladký podtón. Ten skvěle ladí s cibulovým zelím.
Karlovarský knedlík lze i zamrazit, tak si ho připravte dopředu a při v případě potřeby jen ohřejte v páře.
Červená cibule chutná výborně i studená a tuto zbylou přílohu klidně použijte do sendvičů nebo salátů.

Lahodné Plněné krůtí řízky v trojobalu s bramborem a kyselou okurkou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI