Tento recept na domácí zbojnické rohlíky je ztělesněním dokonalé slané pochoutky, která kombinuje nadýchané kynuté těsto s výraznou chutí uzeniny a rozpečeného sýra. Základem je jemné těsto zadělané mlékem a máslem (nebo sádlem pro ještě větší křehkost), které po upečení zůstává krásně měkké. Každý rohlík je bohatě zdoben plátky anglické slaniny a sýra, které se v troubě spojí v neodolatelnou krustu provoněnou sušenými bylinkami.

Příprava domácího kynutého pečiva může působit náročně, ale tento recept vás přesvědčí o opaku díky jasnému postupu při tvorbě kvásku. Zbojnické rohlíky jsou nejlepší ještě vlažné, kdy sýr krásně táhne, ale díky poctivému těstu chutnají skvěle i druhý den jako svačina do práce nebo do školy. Můj tip zní: Pokud chcete mít rohlíky opravdu luxusní, nahraďte v receptu máslo vepřovým sádlem, jak napovídá poznámka v kuchařce – pečivo pak bude mít tradičnější chuť a vydrží déle vláčné.

Recept na domácí kynuté rohlíky s anglickou slaninou a sýrovým přelivem

Celková příprava zabere přibližně 2 hodiny, přičemž většinu času tvoří kynutí těsta, kterému je potřeba dopřát klid. Samotné pečení je pak velmi rychlé a výsledkem je 9 kusů velkých, sytých rohlíků, které na plechu vytvoří krásnou zlatavou mozaiku.

  • Příprava kvásku pod utěrkou: 10 minut
  • Kynutí celého těsta: 45  60 minut
  • Příprava a motání rohlíků: 15 minut
  • Pečení v troubě: 20  25 minut
  • Celkový čas: přibližně 110 minut

Ingredience k přípravě zbojnických rohlíků

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla (nebo sádla)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 g anglické slaniny
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 vejce na potření
  • sušené bylinky (např. oregano nebo bazalka na posypání)

Postup při přípravě zbojnických rohlíků

1. Nejprve si připravíme kvásek tak, že do malé misky čerstvé droždí rozdrobíme a smícháme ho s lžící cukru, čímž nám vznikne hladká pasta.

2. K této pastě přidáme jednu lžíci mouky z celkového odměřeného množství a přilijeme přibližně třetinu plnotučného mléka, které musí být vlažné, ideálně o teplotě 30 až 33 stupňů.

Obrázek k receptu na zbojnické rohlíky
Foto: Cooky.cz, recept na zbojnické rohlíky

3. Takto připravený kvásek necháme v teple pod utěrkou stát přibližně 10 minut, dokud neznatelný základ nezačne pracovat a na povrchu se nevytvoří bohaté bublinky.

4. Poté kvásek smícháme se zbytkem mouky, zbylým plnotučným mlékemrozpuštěným máslem (nebo sádlem) a lžičkou soli, a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě minimálně 45 minut kynout.

5. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme a vytvarujeme do podoby úhledných rohlíků, které klademe na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy.

6. Každý rohlík poté bohatě poklademe plátky anglické slaniny a navrch přidáme plátky tvrdého sýra, které můžeme ještě podle chuti posypat sušenými bylinkami nebo hrubozrnnou solí.

7. Nakonec celé rohlíky včetně jejich sýrového kabátku potřeme rozšlehaným vejcem, které zajistí krásný lesk a barvu po upečení.

8. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 až 190 stupňů a pečeme přibližně 20 až 25 minut, dokud sýr nezezlátne a těsto na okrajích není krásně propečené.

9. Po vytažení z trouby necháme rohlíky chvíli odpočinout na mřížce, aby se sýr ustálil, a můžeme podávat jako famózní slaný pokrm.

Obrázek receptu na Klasický bílý rohlík anebo ranní křupavec

Klasický bílý rohlík aneb ranní křupavec

Tipy redakce:

  • Sádlo místo másla dodá těstu větší křehkost a rohlíky budou chutnat více “vesnicky” a poctivě.
  • Kvalitní sýr s vyšším obsahem tuku se lépe rozteče, nebojte se použít například uzený eidam pro intenzivnější aroma.
  • Doba kynutí se může lišit podle teploty v místnosti, vždy počkejte, až těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem.
  • Potření mlékem místo vejce vytvoří matnější, ale velmi jemnou kůrku, pokud zrovna nemáte vejce nazbyt.
  • Pikantní verze vznikne, pokud pod slaninu přidáte tenkou vrstvu hořčice nebo pár koleček pálivé klobásy.
Recept na domácí Anglické rohlíky a bochánky

Domácí Anglické rohlíky a bochánky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest