Tento cheesecake je jako letní ráno v lese. Lehký, voňavý a příjemně sladký. Nenadchne vás jen svým složením, ale i chutí. A navíc: žádné výčitky, jen potěšení. Krémový smetanový cheesecake se řadí mezi nejoblíbenější dezerty světa. I když pochází z Ameriky, jeho kořeny sahají až do antického Řecka. Jeho moderní podoby už ale nemusí být těžké, tučné a plné cukru.
A přesně takový je tento recept na zdravý pečený cheesecake – krémový, lahodný, ale lehčí a výživnější. Místo tučné smetany a rafinovaného cukru obsahuje jemný tvaroh, jogurt, med či javorový sirup a celozrnný korpus. Borůvky mu dodají přirozenou sladkost, krásnou barvu a cenné antioxidanty. Výsledkem je dezert, který potěší tělo i duši – lehký, svěží, a přesto bohatý na chuť. Ideální na letní víkend, odpoledne na terase nebo jako sladká odměna bez výčitek.
Recept na cheesecake s borůvkami
Ingredience potřebné na korpus
- 150 g celozrnných sušenek nebo ovesných vloček (můžeme namíchat obě suroviny dohromady), volitelně můžeme přidat i trochu kešu ořechů
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje nebo másla
- špetka soli
- 1 lžíce mléka pro případné spojení směsi
Z čeho udělat náplň pro borůvkový cheesecake
- 500 g nízkotučného tvarohu (nebo řeckého jogurtu)
- 250 g polotučného krémového sýra (Lučina nebo Philadelphia light)
- 2 vejce
- 4-5 lžic medu nabo javorového sirupu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilka (esence nebo vanilkový cukr)
- citronová kůra nebo pár kapek šťávy
- 100 – 150 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
Postup přípravy na borůvkový cheesecake
1. Rozmixujeme, nebo rozdrtíme v sekáčku suroviny na korpus – celozrnné sušenky, ovesné vločky, případně kešu oříšky – dohromady směs 150 g.
2. Do směsi přidáme máslo a ostatní ingredience a rukou uděláme drobenku, kterou navrstvíme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem a dnem skleničky jí zarovnáme.
3. Korpus umístíme do mrazáku na 20 minut.
4. Tvaroh nebo jogurt smícháme se sýrem, přidáme špetku soli a ostatní ingredience kromě borůvek a vyšleháme hladký krém. Do krému rozšleháme část borůvek.
5. Krém nalijeme na korpus a pečeme v troubě cca 40 minut. Okraje by měly být pevné, střed lehce třesoucí, necháme dojít v pootevřené vypnuté troubě ještě asi 10 minut, Poté dezert vychladíme.
6. Borůvky dáme do kastrolu případě potřeby trochu dosladíme javorovým sirupem nebo Steviií, můžeme zahustit trochou škrobu a necháme mírně vychladnout.
7. Uvařené borůvky nalijeme na vycházeny dezert a chladíme v lednici ideálně do druhého dne.
Tipy
- Místo borůvek můžeme použít maliny, ostružiny, višně nebo meruňky.
- Dezert podáváme dokonale vychlazený.

Nepečený malinový cheesecake ve skle: Elegantní dezert v neobvyklém provedení

Cheesecake z Lotus sušenek: Neodolatelný tvarohový koláč bez pečení s křupavým základem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková