Zelné závitky patří k oblíbené klasice, různé formy se objevují v mnoha světových kuchyních. Jejich příprava ale bývá často zdlouhavá. Určitě se vám bude hodit rychlejší varianta, která vás nezatíží zbytečnými složitostmi. Naše závitky jsou plné chuti, voňavé po koření a zelenině, a navíc přelité jemnou omáčkou ze smetany. V troubě se všechny chutě krásně propojí a vznikne dokonalý rodinný oběd. Tento recept je ideální pro všední dny, kdy nemáte moc času, ale nechcete slevit z chuti. Stačí několik surovin, jedna zapékací mísa a trochu trpělivosti při pečení. Výsledek vás ale mile překvapí – šťavnaté maso, podušené zelí, jemná zeleninová směs a smetana, která celé jídlo nádherně zjemní.

Nenahraditelná a zdravá surovina: Hlávkové zelí

Bílé hlávkové zelí patří v české kuchyni k nenahraditelným surovinám, a to ať už ve formě salátu, dušeného zelí, nebo jako základ právě pro oblíbené závitky. Má pevné listy, které se po krátkém povaření dají snadno oddělit a plnit různými směsmi. Nejčastěji je využíváno mleté maso a rýže. Oproti zelí červenému má to bílé jemnější chuť a je o něco univerzálnější. Obsahuje vysoké množství vitamínu C a K, kyseliny listové a antioxidantů. Je skvělé i z hlediska nízkého obsahu kalorií, což samozřejmě ocení každý, kdo sleduje svůj jídelníček. Zelí je hojně využívání ve fitness stravování. 

Ingredience na líné zelné závitky

  • Cibule – 2 ks;
  • Mrkev – 2 ks;
  • Rostlinný olej – 30 ml;
  • Bílé zelí – 250 g;
  • Sůl – ½ lžičky;
  • Mleté maso – 500 g;
  • Mletý koriandr – ½ lžičky;
  • Česnek – 2 stroužky.

Na omáčku:

  • Rajčata – 2 ks;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř – dle chuti;
  • Zakysaná smetana – 5 lžic

Na ozdobu:

  • Čerstvá petrželka.
Obrázek k receptu: Jídlo pro líné kuchaře: Zelné závitky s mletým masem a smetanovou omáčkou
Foto: Souspark, Recept na Jídlo pro líné kuchaře: Zelné závitky s mletým masem a smetanovou omáčkou

Postup přípravy líných zelných závitků s mletým masem

  • Cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Osmahněte ji na oleji do sklovita.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev a krátce orestujte.
  • Zelí nasekejte najemno a přidejte do pánve.
  • Na středním plameni duste asi 15 minut.
  • Zeleninovou směs přendejte do mísy, osolte, přimíchejte maso, koriandr a prolisovaný česnek.
  • Promíchejte a vytvarujte válečky.
  • V pánvi na troše oleje je opečte z obou stran dozlatova.
  • Druhou cibuli a mrkev nakrájejte, krátce orestujte, přidejte nakrájená rajčata a povařte 10 minut.
  • Ochuťte solí a pepřem.
Obrázek receptu na Holubky - jídlo s příběhem

Holubky – Plněné zelné závitky mletým masem, rýží a dalšími dobrotami

Obrázek k receptu: Jídlo pro líné kuchaře: Zelné závitky s mletým masem a smetanovou omáčkou
Foto: Souspark, Recept na Jídlo pro líné kuchaře: Zelné závitky s mletým masem a smetanovou omáčkou
  • Vmíchejte smetanu.
  • Závitky vložte do zapékací mísy a přelijte omáčkou.
  • Pečte 35 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.
  • Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a podávejte například s bramborem nebo chlebem.
  • Tip na servírování: Podávejte se zakysanou smetanou nebo s kopečkem vařené rýže – omáčka krásně propojí chutě.
Recept na zelné závitky

Plněný zelný list masem a rýží

Recept na Sarmu: plněné zelné listy masovou směsí

Plněné zelné listy od babičky z Moravy: Vzácné jídlo na talíři

Zdroj: Autorský text, Healtlhine

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest