Ano, tak toto je síla, takový vývar je nade vše. A hlavně tak asi na 3. den. No, možná mě někteří z vás začnou kritizovat, ale nejdřív si to prosím vyzkoušejte. Je všeobecně známé, že většina polévek je nejlepší na druhý až třetí den. U nás se kdysi říkalo, že fazole na kyselo jsou nejlepší na 9. den. No to je už myslím trochu přehnané, i když v chladu…možné je vše.

Některé pokrmy totiž nejsou jen o chuti, jsou o čase, trpělivosti, péči a lásce. Jedna moudrá kuchařka kdysi prohlásila, že každému jídlu se musí dát kousek lásky a u toho vývaru je to zvlášť pravda. Hovězí vývar tažený na plotně dlouhé hodiny je přesně tím příkladem. Zatím co se polévka pomalu vaří, dům se plní vůní koření, zeleniny a masa a každému široko-daleko je jasné, že se tady vaří něco poctivého. A když se do toho nakonec přidá domácí drobení. to je teprve hotová polévková pohádka.

Recept na 8 hodin tažený hovězí vývar s domácím drobením

Ingredience potřebné na přípravu Zlatavé síly domova ve lžíci

  • 1 kg hovězích kostí (morkové, kloubní, žebra, oháňka
  • 0,5 kg hovězího masa (hruď, krk)
  • 3 mrkve
  • kořen petržele
  • 1/3 celeru
  • 2 cibule neloupané, rozkrojené
  • 2 stroužky česneku
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky Nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 lžičky soli
  • 3-4 l studené vody

Drobení

  • 1 vejce
  • 4 – 6 lžic hladké mouky
  • špetka soli

Postup přípravy vývaru

Takový silný vývar, to je polévečka. A tento, 8 hodin tažený, to je dobrota.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Zlatavou sílu domova ve lžíci: 8 hodin tažený hovězí vývar s domácím drobením

1. Kosti a maso opláchneme, vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou.

2. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a ztlumíme oheň na minimum, vývar nesmí vařit jen tiše probublávat.

3. Po 2 hodinách přidáme očištěnou zeleninu, koření a cibuli se slupkou.

4. Táhneme na velice mírném ohni 6-8 hodin.

5. Občas zkontrolujeme hladinu, případně dolijeme vodu.

6. Nakonec přecedíme přes jemné sítko a dochutíme dle potřeby.

Příprava drobení

1. Do misky rozbijeme 1 vejce, osolíme a postupně přidáváme mouku.

2. Vypracujeme tuhé těsto, které pak nastrouháme na hrubém struhadle anebo drobíme rukama.

3. Vaříme ve vývaru nebo v osolené vodě 3-4 minuty, než vyplave na povrch.

Takový silný vývar, to je polévečka. A tento, 8 hodin tažený, to je dobrota.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Zlatavou sílu domova ve lžíci: 8 hodin tažený hovězí vývar s domácím drobením

Jak poznáme dobrý vývar

Má čistou zlatavou barvu, na hladině plavou malá mastná oka, co je znak kolagenu, voní po mase, koření a zelenině, ne po Magi!!! Znakem dlouhého tažení je, že po zchladnutí částečně ztuhne.

Obrázek k receptu na rajskou polévku

Rajská polévka s písmenky: Voňavé dětství na talíři

Vaříme polévku: Recept na silný hovězí vývar, pomalu tažený

Silný hovězí vývar – pomalu tažený k dokonalosti s knedlíčky

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest