Pro tento moučník mám osobně slabost. Miluji krémy a žloutkový krém považuji za jeden z nejlepších. Patří k základním krémům v cukrařině a není na něm nic extra těžkého, jen je dobré znát správný postup, protože má několik kritických bodů, které mohou celé dílo zhatit. Crème pâtissière, jak se přesně jmenuje, pochází z Francie a je základem mnoha dezertů, například věnečků nebo žloutkových řezů.

Pečení není nijak zvlášť náročné, zejména když si listové těsto koupíte hotové, můžete vzít i to dopředu vyválené a ušetříte mnoho času.
Na několik věcí si u žloutkových šátečků dejte pozor:

  • Krém vařte na mírném plameni, aby se nesrazil.
  • Máslo se v tomto případě vmíchává do horkého krému.
  • Zakrytí fólií zabrání vzniku škraloupu, fólie se ale musí krému dotýkat.
  • Trubičky na pečení potřete máslem, hotové šátečky pak půjdou lépe dolů.

Recept na žloutkové šátečky z listového těsta

Doba přípravy: 1 hodina aktivní práce + chlazení krému několik hodin

Co potřebujeme

  • 480 ml mléka
  • 20 ml rumu
  • 80 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
  • 6–7 žloutků
  • 5 g vanilkové pasty (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 60 g másla
  • 1–2 balení listového těsta
  • Formičky na kremrole (trubičky)

Postup přípravy žloutkového krému

Nejprve uvaříme krém, aby vystydl, než budeme šátečky plnit. Klidně to udělejte den předem a nechte krém v lednici přes noc.

1. Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, přilijeme rum.

2. Než se mléko zahřeje, v míse rozmícháme cukr, škrob, žloutky a vanilkovou pastu.

3. Odebereme asi 1 hrnek horkého mléka a pomalu za stálého míchání vléváme do misky se směsí ze žloutků.

Obrázek k receptu na žloutkové šátečky
Foto: Ilona Mikulecká, Žloutkové šátečky z listového těsta s krémem

4. Směs z misky přelijeme zpět do hrnce a za intenzivního šlehání necháme na mírném plameni zhoustnout.

5. Po sejmutí z plotny pár minut počkáme a poté po kouskách vmícháme máslo s pokojovou teplotou.

6. Zakryjeme potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a nevznikl škraloup. Necháme vystydnout na pokojovou teplotu a poté krém přendáme na několik hodin do lednice.

Příprava šátečků

1. Listové těsto vyválíme nebo pokud máme už rozválené, jen vybalíme.

2. Těsto rozkrájíme na čtverce o stranách asi 8 × 8 cm.

3. Na čtverec úhlopříčně položíme formičku na kremrole a protilehlé volné rohy přehneme přes trubičku. Dobře k sobě přitlačíme, aby se při pečení nerozpadly.

Obrázek k receptu na žloutkové šátečky
Foto: Ilona Mikulecká, Žloutkové šátečky z listového těsta s krémem

4. Potřeme rozšlehaným vejcem pro větší lesk.

5. Pečeme spojem dolů v předehřáté troubě na 200 °C 12–15 minut.

6. Po vyjmutí z trouby necháme trochu zchladnout a poté opatrně sundáme šátečky z trubiček.

7. Šátečky plníme až zcela vychladlé, vychlazeným žloutkovým krémem nejlépe pomocí cukrářského sáčku pro hezký efekt.

Obrázek receptu na Větrník na plech - král mezi zákusky, který se vrátil domů

Famózní větrník na plech z odpalovaného těsta: Nadýchaný krém, karamel a chuť, která se nezapomíná

Obrázek k receptu na věnečky z odpalovaného těsta

Odpalované věnečky s pudinkovým krémem jako z cukrárny s láskou dělané

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest