Koňakové řezy, to je dezert, který si na první pohled zamilujete pro svou jemnost a chuť. Spojení nadýchaného kakaového korpusu s bohatým koňakovým krémem a lehkou šlehačkou vytváří nezapomenutelný zážitek. Tento moučník se hodí na slavnostní události, ale potěší i jako sladká tečka za nedělním obědem. Koňakové řezy jsou ideální volbou pro ty, kteří mají rádi sofistikované a chuťově vyvážené dezerty.

Historie vaječného koňaku, klíčové ingredience v tomto receptu, sahá až do středověku. Vaječný koňak se původně připravoval jako lék, který se podával v klášterech a šlechtických rodinách. Vyráběl se z vaječných žloutků, cukru, smetany a samozřejmě alkoholu. Později se jeho chuť a oblíbenost rozšířila, a tak se stal častou součástí dezertů a koktejlů. Koňak dodává krému jemnou, lehce alkoholickou chuť a aroma, které se skvěle doplňuje s kakaem a smetanou.

Recept na Koňakové řezy

Délka přípravy 30 minut, doba pečení 30 minut, doba chlazení 2 až 3 hodiny.

Ingredience na těsto

  • 5 vajec
  • 21 dkg cukru krupice
  • 21 dkg polohrubé mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
  • 10 lžic horké vody
  • 2 lžíce kakaa

Suroviny na koňakový krém

  • 1/2 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg másla
  • 200 ml vaječného koňaku

Z čeho udělat šlehačkový krém

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 balení ztužovače šlehačky
  • 400 ml zakysané smetany
  • trocha moučkového cukru

Jak na ozdobu

  • strouhaná čokoláda nebo tyčinka Kaštany
Obrázek k receptu na koňakové řezy
Foto: Cooky,cz, recept na koňakové řezy

Postup přípravy koňakových řezů

1. Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů. Na těsto si připravte plech o velikosti 42 x 30 cm, který vymažte a vysypte.

2. Oddělte bílky od žloutků a z bílků si vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky, cukr a horkou vodu vyšlehejte do světlé pěny.

3. V druhé misce smíchejte mouku s kakaem a kypřicím práškem a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec do těsta jemně zapracujte tuhý sníh z bílků.

4. Těsto nalijte na plech a pečte přibližně 30 minut. Zkoušku špejlí provedete tak, že ji zapíchnete do středu těsta.

5. Pokud se na ni nic nelepí, je korpus hotový. Nechte ho zcela vystydnout.

6. Mezitím si připravte oba krémy. Pro koňakový krém si z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a nechte ho vychladnout.

7. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, přidejte vychladlý pudink a na závěr vaječný koňak. Důkladně promíchejte.

Recept na řezy špičky na plech.

Špička na plechu: Řezy s koňakovým krémem, které chuťově připomínají dezert likérovou špičku

8. Hotový koňakový krém rovnoměrně rozetřete na korpus.

9. Pro šlehačkový krém si vyšlehejte smetanu se ztužovačem, dokud nebude pevná. Poté do ní jemně vmíchejte zakysanou smetanu a trochu moučkového cukru, dle chuti.

10. Šlehačkový krém rozetřete na koňakový krém a povrch posypte strouhanou čokoládou nebo drcenou tyčinkou Kaštany.

11. Řezy dejte do lednice, aby ztuhly, přibližně na 2 až 3 hodiny.

Tipy redakce

  • Vaječný koňak v krému: Můžete použít vaječný likér s nižším obsahem alkoholu, a pokud chcete mít krém méně alkoholický, můžete do něj přidat pouze 150 ml. Krém tak bude stejně chutný, ale jemnější.
  • Pro extra nadýchané těsto: Dbejte na to, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. To pomůže tomu, aby se těsto vyšlehalo do pěny a bylo krásně nadýchané.
  • Smetana ke šlehání: Pro šlehačkový krém použijte smetanu s obsahem tuku minimálně 33 %. V případě potřeby můžete místo ztužovače šlehačky přidat lžíci želatiny rozpuštěné ve vodě.
  • Čokoládová dekorace: Můžete použít hořkou čokoládu, která vytvoří chuťový kontrast se sladkými krémy. Strouháním čokolády získáte jemné a křupavé kousky.
Obrázek receptu na Řezy s vaječným koňakem a zakysanou smetanou ala likérové řezy

Likérové řezy po domácku: Jemné vrstvy s vaječným koňakem a zakysanou smetanou

Obrázek receptu na čokoládovou bábovku s tvarohem a ovocem.

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem pro náročné: Moučník par excellence

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest