Zatímco klasický hovězí nebo vepřový guláš je na českých stolech poměrně běžný, jelení guláš představuje něco výjimečného. Samozřejmě dnes není velký problém zakoupit jelení maso, avšak si připusťme, že ho na stole nemáme každý den! Maso z jelena nese nádech lovu, lesa a syrové přírody. Je tmavší, pevnější, a přitom jemně aromatické. Díky tomu si získalo oblibu nejen v kuchyních venkovských hospod, ale i na jídelníčcích luxusních restaurací, kde se podává jako specialita.
Jelení maso si určitě ceníme zejména pro svoji jemnou strukturu a vyloženě charakteristickou chuť. Aby však nebylo příliš tuhé, je nutné s ním zacházet opatrně a dát mu dostatek času na úpravu. Právě proto je guláš ideální volbou, protože dlouhé a pomalé dušení promění i pevnější části masa v křehký poklad.
Recept na poctivý jelení guláš
Ingredience pro přípravu
- 600 g jeleního masa z plece
- 300 ml červeného vína
- 6 větších cibulí
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 4 kuličky jalovce
- 2 bobkové listy
- 1/4 lžičky sušené drcené feferonky
- 1 lžíce brusinkové zavařeniny
- cca 750 ml vody
Postup přípravy jeleního gulášku
1. Na sádle osmahneme do tmavé barvy nakrájenou cibuli a přidáme nasekaný česnek a papriku.
2. Dobře promícháme a poté přidáme protlak. Opět promícháme.
3. Vložíme maso, které zprudka orestujeme a poté přidáme ostatní koření.
4. Chvíli restujeme za stálého míchání a poté podlijeme vínem.
5. Vaříme bez pokličky, aby se odpařil alkohol a pak podlijeme vodou.
6. Přiklopíme poklicí a vaříme doměkka.
7. Guláš dochutíme zavařeninou a na mírném ohni provaříme.
8. Podáváme s knedlíkem nebo chlebem.
Pár tipů na závěr
Pokud chcete jelení guláš povýšit, přidejte trochu sušených hub.
Nemáte-li po ruce brusinky, můžete použít i rybízový džem.
Nejlépe guláš chutná druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.

Zvěřinový guláš z jelení plece – s kolínky a červenou cibulkou

Hovězí na způsob „divočáka“ s brokolicovými plackami
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI