Existují recepty, které mě přenesou do dětství. Voní jako babiččina kuchyně, chutnají přesně jako bezstarostné léto a prostě zahřejí na duši. Můj hrníčkový koláč se švestkami je přesně takový. Zapomínám na váhu a složité postupy. K přípravě mi stačí jen hrnek a pár základních surovin. Výsledkem je nadýchaný, šťavnatý a nesmírně uspokojující moučník, který upeču pro každou příležitost. Pro mě to není jen pečení, je to tvoření vzpomínek.

Základem mého koláče je lité těsto. Díky prášku do pečiva je krásně nadýchané a olej s mlékem mu dodají vláčnost, která zůstane i po vychladnutí. Nemusím se bát, že by bylo suché. Důležitou roli u mě hraje i kombinace švestek s domácími povidly, které schovám dovnitř. Při pečení se jejich chuť spojí s ostatními surovinami, a zatímco se těsto peče, celý dům se naplní neodolatelnou sladkou vůní.

Recept na voňavou buchtu ze švestek

Délka přípravy 15 minut + 35 až 40 minut pečení, počet porcí 8 až 10.

Ingredience k přípravě

Těsto:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké nebo polohrubé mouky (nebo jejich kombinace)
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkové esence
  • Špetka soli

Na náplň a posyp:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 až 3 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce rumu
  • Kůra z poloviny citronu
  • Mletá skořice na posypání
  • Asi 12 až 15 švestek
  • Domácí povidla
Obrázek k receptu na švestkový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na švestkový koláč

Postup přípravy švestkového koláče

1. Do velké mísy vlijte mléko, olej a rozklepněte vejce.

2. Přidejte vanilkovou esenci a špetku soli.

3. Promíchejte metličkou, aby se všechny tekuté suroviny spojily. Poté do tekuté směsi postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

4. Míchejte tak dlouho, dokud nezískáte hladké, poměrně husté, ale stále tekuté těsto. Mělo by být bez hrudek.

5. Připravte si náplň. V menší misce smíchejte tvaroh se žloutkem, cukrem, rumem a citronovou kůrou.

6. Míchejte, dokud nevznikne krémová, hladká hmota. Pokud chcete, přidejte trochu vanilkové esence i sem.

7. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte hrubou moukou.

Obrázek receptu na Kynutý švestkový koláč s drobenkou, klasika, která nikdy neomrzí

Švesťák: Kynutý švestkový koláč s drobenkou. Po dopečení okraje potřené máslem s rumem

8. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně ho rozetřete. Poté celý povrch bohatě posypte mletou skořicí. Nyní přichází na řadu tvarohová náplň.

9. Lžičkou ji opatrně naneste na těsto v menších kupičkách nebo v pruhu, který se táhne po celé délce koláče. Nyní přichází na řadu ovoce.

10. Na tvarohovou náplň naskládejte půlky vypeckovaných švestek řeznou stranou nahoru.

11. Do každé z nich dejte malou lžičku domácích povidel, která se během pečení krásně roztečou a přidají koláči na chuti. V tuto chvíli je koláč připravený k pečení.

12. Pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud nebude koláč zlatavý a upečený. Zda je koláč hotový, zjistíte snadno.

13. Píchněte do něj špejlí; pokud ji vytáhnete čistou a bez drobečků, je hotovo.

Tipy redakce

  • Využijte čerstvé ovoce: Koláč je vynikající i s meruňkami, třešněmi nebo rybízem. Vždy myslete na to, že ovoce by mělo být co nejzralejší.
  • Dochuťte drobenkou: Pokud máte rádi koláč s křupavou vrstvou, připravte si jednoduchou drobenku z másla, mouky a cukru a posypte jí koláč před pečením.
  • Vylepšete těsto: Přidání hrsti nasekaných ořechů nebo máku do těsta mu dodá nejen texturu, ale i bohatší chuť.
  • Servírování: Koláč chutná skvěle teplý s kopečkem zakysané smetany.
Obrázek receptu na Sladké pohlazení při vrcholu léta: Nepečený švestkový cheesecake se skořicí

Nepečený švestkový cheesecake se skořicí: Sladké pohlazení při vrcholícím létu

Obrázek receptu na Rychlý a snadný švestkový koláč se skořicí, který zvládnou i začátečníci

Švestkový koláč se skořicí, který je u nás doma symbolem podzimu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest