Když dozrávají švestky a vzduch začíná vonět koncem léta, přichází čas na jednu z nejoblíbenějších klasik – švestkové knedlíky z bramborového těsta. U nás doma to byla malá slavnost. Babička zadělávala těsto, my s bráchou obalovali švestky a čekali, kdy konečně přijde ta chvíle, kdy je polijeme máslem a zasypeme mákem. A ta chuť? Sladká a měkká, plná díky máku.
Tyhle knedlíky nejsou jen jídlo. Jsou vzpomínkou na dětství, prázdniny u babičky, ulepené ruce od těsta a pocit, že svět je v pořádku. Ať už si je uděláte k obědu nebo jako sladkou večeři, jedno je jisté – jedna porce nikdy nestačí a když se nikdo nebude dívat, můžete vylízat i talíř jako já, protože zbytek másla s cukrem, mákem a šťávou ze švestek by byl hřích spláchnout do dřezu.
Recept na Bramborové knedlíky se švestkami, mákem a máslem
Ingredience potřebné k přípravě ovocných knedlíků z bramborového těsta
- 500 g vařených brambor ve slupce (nejlépe den předem, typ C)
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 150-200 g hrubé mouky (dle savosti brambor)
- špetka soli
- 20 menších anebo 10 velkých švestek (když jdou velké, stačí dávat půlky)
- kostky cukru anebo lžička cukru do každé švestky
- špetka skořice (volitelné)
- 100 g mletého máku
- 100 g cukru
- cca 100 g rozpuštěného másla
Postup přípravy knedlíků se švestkami
1. Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
2. Přidáme vejce, máslo, sůl a postupně zapracujeme mouku.
3. Těsto má být měkké a nelepivé, s těstem je potřeba pracovat rychle, aby neřídlo.
4. Švestky omyjeme, vypeckujeme, do každé dáme kostku nebo lžičku cukru a zabalíme do kousku těsta. Uděláme nejdřív placičku, pak formujeme pevný knedlík.
5. Knedlíky vaříme v osolené vařící vodě 7-10 minut. Po vyplpavánína povrch je necháme ještě chvíli povařit.
6. Knedlíky vyndáme z vody děrovanou naběračkou a promastíme rozpuštěným máslem, aby se neslepily.
7. Na talíři posypeme směsí mletého máku a moučkového cukru a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i zakysanou smetanu.
Tipy
- Do těsta můžeme přidat lžičku krupice pro pevnější strukturu knedlíků.
- V případě velkých švestek, dáme do každého pouze půlku.
- Knedlíky lze zamrazit, jak syrové, tak i uvařené.

Chcete si zavzpomínat na léto? Uvařte si šťavnaté tvarohové knedlíky s meruňkami

Modrý vole s procesím: Zapomenutý sladký pokrm, starší než samotné knedlíky. Ale čím starší a jednodušší, tím chutnější
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková