Toto je klasika, která nikdy nezklame, jelikož jídlo voní pohodou, domácí kuchyní a pořádným kusem masa. Krkovice jako maso má v české kuchyni dlouhou tradici, protože je to šťavnatý, prorostlý kus vepřového, který je ideální na pečení, grilování i dušení. Marinování je sice spíš balkánsko-středomořský styl, ale v české kuchyni zdomácněl hlavně s příchodem domácího grilování.
No a pečení předem marinovaného masa v troubě je jakýsi kompromis mezi tradičním českým pečením masa a moderním pikantním street foodem. Tahle krkovice není jen obyčejné maso, je to vůně domácí trouby, chuť pikantní marinády a šťáva, která se táhne na talíři. Je marinovaná alespoň přes noc, v jednoduché, ale výrazné směsi pochutin a koření a při pečení se krásně zatáhne a zkaramelizuje. Díky pomalému pečení zůstane maso krásně šťavnaté a měkké, na povrchu křupavé a voňavé. Je to zkrátka jídlo, které nenasytí jen žaludek, ale i duši a když jí ochutnáte jednou, určitě se k ní zase vrátíte.
Recept na krkovici z trouby v pikantní marinádě
Ingredience potřebné k přípravě marinované pikantní krkovice po domácku
- 6 plátků krkovice
- sůl
- 8 stroužků česneku
- 2 cibule
Marináda
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 6 lžic kečupu
- 2 lžičky medu
- 1 lžička mleté papríky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 50 ml vody
- sádlo na vymazání pekáčku
Postup přípravy krkovice na pekáči z trouby
1. Plátky masa naklepeme a z obou stran osolíme. Potřeme prolisovaným česnekem a pokládáme do pekáčku vymazaného sádlem.
2. Maso zasypeme jemně nakrájenou cibulí.
3. V misce si smícháme všechny ingredience na marinádu, zamícháme a marinádou zalijeme maso v pekáčku.
4. Pekáček přikryjeme a uložíme do druhého dne do lednice
5. Druhý den vložíme pekáček do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečeme cca 2 hodiny.
6. Podáváme s rýží nebo se šťouchanými brambory.
Je vhodné maso cca 20 minut před koncem pečení odkrýt kvůli kůrce. Dobrou chuť!

Šťavnatá pečená krkovice s hořčicí a paprikou: Voňavá a křehká
