Toto je klasika, která nikdy nezklame, jelikož jídlo voní pohodou, domácí kuchyní a pořádným kusem masa. Krkovice jako maso má v české kuchyni dlouhou tradici, protože je to šťavnatý, prorostlý kus vepřového, který je ideální na pečení, grilování i dušení. Marinování je sice spíš balkánsko-středomořský styl, ale v české kuchyni zdomácněl hlavně s příchodem domácího grilování.

No a pečení předem marinovaného masa v troubě je jakýsi kompromis mezi tradičním českým pečením masa a moderním pikantním street foodem. Tahle krkovice není jen obyčejné maso, je to vůně domácí trouby, chuť pikantní marinády a šťáva, která se táhne na talíři. Je marinovaná alespoň přes noc, v jednoduché, ale výrazné směsi pochutin a koření a při pečení se krásně zatáhne a zkaramelizuje. Díky pomalému pečení zůstane maso krásně šťavnaté a měkké, na povrchu křupavé a voňavé. Je to zkrátka jídlo, které nenasytí jen žaludek, ale i duši a když jí ochutnáte jednou, určitě se k ní zase vrátíte.

Recept na krkovici z trouby v pikantní marinádě

Ingredience potřebné k přípravě marinované pikantní krkovice po domácku

  • 6 plátků krkovice
  • sůl
  • 8 stroužků česneku
  • 2 cibule

Marináda

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 6 lžic kečupu
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička mleté papríky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 50 ml vody
  • sádlo na vymazání pekáčku

Postup přípravy krkovice na pekáči z trouby

1. Plátky masa naklepeme a z obou stran osolíme. Potřeme prolisovaným česnekem a pokládáme do pekáčku vymazaného sádlem.

2. Maso zasypeme jemně nakrájenou cibulí.

3. V misce si smícháme všechny ingredience na marinádu, zamícháme a marinádou zalijeme maso v pekáčku.

Plátky krkovičky řádně obalíme v marinádě a dáme chladit.
Foto: Cooky.cz, Plátky krkovičky řádně obalíme v marinádě a dáme chladit.

4. Pekáček přikryjeme a uložíme do druhého dne do lednice

5. Druhý den vložíme pekáček do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečeme cca 2 hodiny.

6. Podáváme s rýží nebo se šťouchanými brambory.

Je vhodné maso cca 20 minut před koncem pečení odkrýt kvůli kůrce. Dobrou chuť!

Obrázek k receptu šťavnatá pečená krkovice

Šťavnatá pečená krkovice s hořčicí a paprikou: Voňavá a křehká

Obrázek receptu na Vepřovou krkovici s růžičkovou kapustou-spojení sytosti masa s jemnou nahořklou

Vepřová krkovice s růžičkovou kapustou: Spojení šťavnatého masa s jemnou chutí kapustiček

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest