Malé zákusky přitahují pozornost a lákají k ochutnání. S tímto vědomím jsem se do receptu pouštěla poprvé. Musím říct, že to byla výzva, protože odpalované těsto a jeho dekorování vyžaduje jistou cukrářskou zručnost a zkušenosti. Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl, proto jsem se malých větrníků nich pustila. Poprvé to sice nebylo úplně na výstavku, ale podruhé už jsem věděla, co a jak a postupovala obezřetněji.

Na co si dát pozor u tohoto receptu na malé větrníčky:
1/ Těsto v hrnci musí vytvořit kompaktní hroudu hmoty a nelepit se na stěny.
2/ Vejce vmíchejte do vychladlého těsta postupně a vždy dobře prošlehejte.
3/ Při pečení neotvírejte troubu před uplynutím doby pečení.
4/ Plňte vždy zcela vychladlé těsto, aby se krém nerozpustil, nebo těsto zbytečně nenavlhlo.
5/ Podávejte nejdéle druhý den, při vícedenním skladování ztrácí větrníčky lehkost a nadýchanost.

Recept na větrníčky s pudinkovým krémem a šlehačkou s mascarpone

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

Těsto

  • 250 ml vody
  • 50 g Hera (máslový tuk)
  • 125 g hladké mouky
  • 4 vejce

Pudinkový krém:

  • 750 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky (pudingové prášky)
  • cukr dle chuti
  • 250 g másla
  • trochu rumu

Šlehačkový krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání (33–36 %)
  • 250 g mascarpone
  • 2–3 lžíce cukru moučka (podle sladkosti, můžete použít i vanilkový cukr)
  • případně lžička rumu nebo vanilkového extraktu pro aroma

Postup přípravy mini větrníčků

1. V hrnci na plotně rozpustíme ve vodě Heru a potom přidáme mouku. Na mírném plameni společně mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na dno a stěny. Necháme vychladnout.

2. Do vychladlého těsta po jednom postupně vešleháme vejce.

3. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plechu na pečicím papíru malé větrníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 20–25 minut. Troubu před dopečením neotvíráme!

4. Než se těsto upeče a vychladne, připravíme si krémy. Z mléka, vanilkových pudinků a cukru uvaříme hustý pudink, který pod potravinovou fólií necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo pokojové teploty vyšleháme a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink.

Na druhý krém vyšleháme smetanu s cukrem do pevné šlehačky. Nepřešleháme, aby se nezačalo oddělovat máslo. Mascarpone promícháme s cukrem a poté do něj lehce vmícháme šlehačku.

Vychladlé těsto rozkrojíme podélně a cukrářským sáčkem naplníme postupně oběma krémy.

Slavnostní šlehačkové věnečky s přípravou krok za krokem

Šlehačkové věnečky: Ty se přímo rozplývají na jazyku

Poleva ano nebo ne

Větrníčky vypadají luxusně a roztomile, tak jako tak, ale když je polijeme čokoládovou polevou, nasadíme jim korunu krásy. Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni a přidáme dvě lžíce smetany.

Případně můžeme uvařit karamel (2–3 lžíce cukru + lžíce vody), který zjemníme 50 g másla a 50 g smetany.

Zvolte polevu podle chuti, obě jsou skvělé.

Obrázek k receptu na věnečky z odpalovaného těsta

Odpalované věnečky s pudinkovým krémem jako z cukrárny s láskou dělané

Luxusní recept na karamelový větrník z plechu jako řezy

Větrníkové řezy z plechu: Karamelový luxus, který je jednodušší verzí klasického zákusku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest