Poctivý, lehce pikantní a voňavý pokrm, který spojuje českou klasiku s exotickým nádechem. Tento název je ale v české kuchyni známý díky hospodám a jídelnám. „Cikánská“ omáčka nemá totiž nic společné s romskou kuchyní, ale jde o obecný název pro výraznější rajčatovou-zeleninovou omáčku, která bývá lehce pálivá a plná křupavé zeleniny.
Maso s omáčkou se servíruje přes hromádku rýže, navrch se přidávají čerstvé nasekané bylinky. Jídlo je výborné i s pečivem nebo hranolky, ale jasmínová rýže dodá jemný kontrast k pikantní omáčce.
Recept na vepřové maso v cikánské omáčce s jasmínovou rýží
Ingredience potřebné na přípravu pikantního, šťavnatého s výrazného jídla, které krásně ladí s jemně voňavou rýží
- 0,8 kg vepřového masa(kotleta, krkovice, panenka)
- 3 lžíce oleje
- pepř a sůl (může být pepř 4 barev)
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 150 g cibule
- 1 mrkev
- 4 rajčata
- 1 červená paprika
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 3 bobkové listy
- 200 g smetany na vaření(anebo ke šlehání, kdo chce jídlo tučnější)
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy masa v omáčce
1. Maso nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, které z obou stran osolíme a opepříme. Poté maso ještě nakrájíme na větší kostky nebo nudličky.
2. Maso zprudka orestujeme na řádné zahřáté pánvi s nízkou vrstvou oleje, restujeme cca 5 minut z každé strany. Maso nemícháme a nepícháme, ale obracíme pomocí 2 vidliček.
3. Cibuli si nakrájím na kostičky a hodíme do výpeku, restujeme 5 minut.
4. Nastrouháme si velkou mrkev na hrubším struhadle.Mrkev přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut
5. Do pánve vrátíme orestované maso zamícháme.
6. Rajčata nastrouháme překrojené na půl na hrubém struhadle, slupku nepoužíváme. Přidáme 3 velké lžíce rajského protlaku. Ochutíme 1 lžičkou soli a 1/2 lžičkou mletého pepře.
7. Poté přidáme 0,7 l vařící vody, zamícháme, přidáme 3 bobkové listy, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 90 minut.
8. V smetaně rozmícháme lžíci mouky a 1 dcl vody. Řádně rozšleháme a nalijeme do omáčky. Můžete nahradit 100 g zakysané smetany s 2 dcl vody. Poté přidáme 15 g másla a 1 lžíci sladké papriky. Pořádně rozmícháme.
9. Červenou papriku nakrájíme na středně velké kostičky a přidáme do omáčky. Vaříme dalších 15 minut, aby se chutě propojily.
10. Po 15 minutách vyndáme bobkový list a přidáme cca 1 lžičku čerstvé nebo sušené petrželky.
Podáváme s jasmínovou rýží, bramborovou kaší anebo vařenými brambory.

Jemná pomalu dušená cikánská hovězí pečeně s rýží z kastrolu: Tanec chutí dušený v hrnci
