Poctivý, lehce pikantní a voňavý pokrm, který spojuje českou klasiku s exotickým nádechem. Tento název je ale v české kuchyni známý díky hospodám a jídelnám. „Cikánská“ omáčka nemá totiž nic společné s romskou kuchyní, ale jde o obecný název pro výraznější rajčatovou-zeleninovou omáčku, která bývá lehce pálivá a plná křupavé zeleniny.

Maso s omáčkou se servíruje přes hromádku rýže, navrch se přidávají čerstvé nasekané bylinky. Jídlo je výborné i s pečivem nebo hranolky, ale jasmínová rýže dodá jemný kontrast k pikantní omáčce.

Recept na vepřové maso v cikánské omáčce s jasmínovou rýží

Ingredience potřebné na přípravu pikantního, šťavnatého s výrazného jídla, které krásně ladí s jemně voňavou rýží

  • 0,8 kg vepřového masa(kotleta, krkovice, panenka)
  • 3 lžíce oleje
  • pepř a sůl (může být pepř 4 barev)
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 150 g cibule
  • 1 mrkev
  • 4 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 bobkové listy
  • 200 g smetany na vaření(anebo ke šlehání, kdo chce jídlo tučnější)
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy masa v omáčce

1. Maso nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, které z obou stran osolíme a opepříme. Poté maso ještě nakrájíme na větší kostky nebo nudličky.

2. Maso zprudka orestujeme na řádné zahřáté pánvi s nízkou vrstvou oleje, restujeme cca 5 minut z každé strany. Maso nemícháme a nepícháme, ale obracíme pomocí 2 vidliček.

Nakrájené a ochucené maso restujeme na nízké vrstvě oleje.
Foto: Cooky.cz, Nakrájené a ochucené maso restujeme na nízké vrstvě oleje.

3. Cibuli si nakrájím na kostičky a hodíme do výpeku, restujeme 5 minut.

4. Nastrouháme si velkou mrkev na hrubším struhadle.Mrkev přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut

5. Do pánve vrátíme orestované maso zamícháme.

6. Rajčata nastrouháme překrojené na půl na hrubém struhadle, slupku nepoužíváme. Přidáme 3 velké lžíce rajského protlaku. Ochutíme 1 lžičkou soli a 1/2 lžičkou mletého pepře.

7. Poté přidáme 0,7 l vařící vody, zamícháme, přidáme 3 bobkové listy, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 90 minut.

8. V smetaně rozmícháme lžíci mouky a 1 dcl vody. Řádně rozšleháme a nalijeme do omáčky. Můžete nahradit 100 g zakysané smetany s 2 dcl vody. Poté přidáme 15 g másla a 1 lžíci sladké papriky. Pořádně rozmícháme.

9. Červenou papriku nakrájíme na středně velké kostičky a přidáme do omáčky. Vaříme dalších 15 minut, aby se chutě propojily.

10. Po 15 minutách vyndáme bobkový list a přidáme cca 1 lžičku čerstvé nebo sušené petrželky.

Podáváme s jasmínovou rýží, bramborovou kaší anebo vařenými brambory.

Obrázek receptu na Cikánskou pečeni trochu jinak - hovězí s omáčkou a hráškovou rýží

Jemná pomalu dušená cikánská hovězí pečeně s rýží z kastrolu: Tanec chutí dušený v hrnci

Obrázek receptu na Kuřecí smažené nudličky neboli cikánské řízky

Cikánské řízečky z kuřecího masa: Smažení rarášci z masové směsi s cibulkou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest