U nás velmi oblíbené domácí jídlo známé svojí jednoduchostí, sytostí a typicky uzenou chutí. Přestože nemá se pravým maďarským gulášem mnoho společného, řadí se mezi pokrmy tradiční české kuchyně.

Buřtguláš jak ho připravuji – je pikantní, z cibule, papriky a špekáčků či buřtů. Často s bramborami zahuštěný jíškou nebo chlebem. Typická je pro něj tmavě červená barva díky sladké i pálivé paprice, cibulový základ a uzená chuť. Buřtguláš vznikl pravděpodobně ve venkovských domácnostech nebo kantýnách, kde nebylo maso, ale uzeniny byly po ruce. Jelikož by levný, rychlý a sytý, stal se ve 20. století běžným dělnickým jídlem. Rozšířený byl v armádních kuchyních, okolních jídelnách, ale i hospodách.

Buřt i špekáček jsou české uzeniny, někdy se ale používají zaměnitelně, ale špekáček má přísnější definici, co se týče obsahu masa a tuku. Buřt může být často méně kvalitní. Pro buřtguláš ale platí: čím lepší uzenina, tím lepší výsledek.

Recept na buřtguláš

Ingredience potřebné k přípravě guláše ze špekáčků

  • 5OO g špekáčků nebo buřtů (4-5 ks)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 2 llžíce sádla (nebo oleje)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a pepř dle chuti
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 2-3 brambory (volitelné)
  • chléb jako příloha k podávání

Postup přípravy buřttguláše

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, špekáčky oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky, česnek oloupeme a prolisujeme nebo nasekáme nadrobno.

2. Ve větším kastrolu rozpustíme tuk, na kterém orestujeme cibuli dozlatova cca 10-15 minut.

Špekáčky restujeme do rozvonění a puštění tuku.
Foto: Ilona Mikulecká, Špekáčky restujeme do rozvonění a puštění tuku.

3. Do cibulového základu , který sundáme z plotny, přidáme papriku a promícháme, nesmí se spálit.

4. Kastrol vrátíme na plotnu a přidáme nakrájené špekáčky, které restujeme pár minut, než pustí tuk a rozvoní se.

5. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín a rajčatový protlak a zamícháme.

6. Zalijeme vývarem nebo horkou vodou, aby bylo vše ponořené a vaříme 15 minut.

7. Přidáme i na kostičky nakrájené brambory, aby si za dobu vaření buřtů uvařily.

8. V hrníčku rozmícháme 1 lžíci mouky ve studené vodě a pomalu přiléváme do guláše za stálého míchání. Necháme ještě 5-10 povařit do zhoustnutí guláše.

9. Na závěr vmícháme majoránku a případně ještě česnek, sůl, pepř a papriku.

Obrázek receptu na Guláš ze špekáčků nazývaný i Buřtguláš
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Guláš ze špekáčků nazývaný i Buřtguláš

Tipy

Do buřtuguláše můžete přidat na závěr panák černého piva, dodá tmavší barvu i chuť.

Nejchutnější je s čerstvým chlebem, který se krásně do omáčky namáčí.

Nejlepší je buřtguláš na druhý dne, kdy se chutě krásně propojí.

Obrázek receptu na poctivý buřtguláš - Bramborový guláš

Buřtguláš: Najezte se pořádně za málo peněz, zasytíte celou rodinu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest