Ano, tak toto je síla, takový vývar je nade vše. A hlavně tak asi na 3. den. No, možná mě někteří z vás začnou kritizovat, ale nejdřív si to prosím vyzkoušejte. Je všeobecně známé, že většina polévek je nejlepší na druhý až třetí den. U nás se kdysi říkalo, že fazole na kyselo jsou nejlepší na 9. den. No to je už myslím trochu přehnané, i když v chladu…možné je vše.
Některé pokrmy totiž nejsou jen o chuti, jsou o čase, trpělivosti, péči a lásce. Jedna moudrá kuchařka kdysi prohlásila, že každému jídlu se musí dát kousek lásky a u toho vývaru je to zvlášť pravda. Hovězí vývar tažený na plotně dlouhé hodiny je přesně tím příkladem. Zatím co se polévka pomalu vaří, dům se plní vůní koření, zeleniny a masa a každému široko-daleko je jasné, že se tady vaří něco poctivého. A když se do toho nakonec přidá domácí drobení. to je teprve hotová polévková pohádka.
Recept na 8 hodin tažený hovězí vývar s domácím drobením
Ingredience potřebné na přípravu Zlatavé síly domova ve lžíci
- 1 kg hovězích kostí (morkové, kloubní, žebra, oháňka
- 0,5 kg hovězího masa (hruď, krk)
- 3 mrkve
- kořen petržele
- 1/3 celeru
- 2 cibule neloupané, rozkrojené
- 2 stroužky česneku
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky Nového koření
- 2 bobkové listy
- 1-2 lžičky soli
- 3-4 l studené vody
Drobení
- 1 vejce
- 4 – 6 lžic hladké mouky
- špetka soli
Postup přípravy vývaru
1. Kosti a maso opláchneme, vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou.
2. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a ztlumíme oheň na minimum, vývar nesmí vařit jen tiše probublávat.
3. Po 2 hodinách přidáme očištěnou zeleninu, koření a cibuli se slupkou.
4. Táhneme na velice mírném ohni 6-8 hodin.
5. Občas zkontrolujeme hladinu, případně dolijeme vodu.
6. Nakonec přecedíme přes jemné sítko a dochutíme dle potřeby.
Příprava drobení
1. Do misky rozbijeme 1 vejce, osolíme a postupně přidáváme mouku.
2. Vypracujeme tuhé těsto, které pak nastrouháme na hrubém struhadle anebo drobíme rukama.
3. Vaříme ve vývaru nebo v osolené vodě 3-4 minuty, než vyplave na povrch.
Jak poznáme dobrý vývar
Má čistou zlatavou barvu, na hladině plavou malá mastná oka, co je znak kolagenu, voní po mase, koření a zelenině, ne po Magi!!! Znakem dlouhého tažení je, že po zchladnutí částečně ztuhne.

Rajská polévka s písmenky: Voňavé dětství na talíři
