Zážitek, jaký nabízí tyto kynuté buchtičky, lze jen těžko popsat slovy. Každé jejich sousto se rozplývá na jazyku a připomíná tradiční babiččinu kuchyni z našeho dětství. Přestože je to starý a klasický recept, stále je aktuální. Každá nakynutá buchta působí jako malý polštářek radosti s tvarohovou náplní a voňavým máslem s kapkou rumu. Právě ono máslo dodává buchtám neodolatelný šmrnc, který stojí za trochu náročnější přípravu.

Máslo v těchto kynutých buchtičkách se vpije do těsta a dodá mu vláčnost, tvarohová náplň tvoří základ chuti buchet a právě s rumovou příchutí se skvěle doplňuje.

Recept na tradiční buchty s tvarohem a rumovým máslem

Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.

Ingredience na kvásek

  • 1 lžíce cukru
  • trocha vlažného mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí

Ingredience na těsto

  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu
  • 100 g rozpuštěného másla

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 250 g tvarohu
  • 2 – 3 žloutky
  • cukr dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti
  • rozinky máčené v rumu
  • vanilkový cukr dle chuti

Ingredience navíc

  • rozpuštěné máslo s rumem na potření
  • olej na potření
  • moučkový cukr na posyp

Postup přípravy

1. Do vlažného mléka nasypeme lžíci cukru, přidáme půl kostky droždí a lehce promícháme.

2. Necháme na teplém místě asi deset minut, aby kvásek pěkně vzešel.

3. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr na těsto, vanilkový cukr, špetku soli, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru.

Obrázek receptu na hrnkovou buchtu s kompotovanými mandarinkami.

Rychle a bez vážení: Hrnková buchta s mandarinkami – neodolatelně krásná barva a ovocná chuť

4. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a všechno spojíme v hladké a měkké těsto.

5. Přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout zhruba tři čtvrtě hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.

6. Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého vyválíme váleček a ten pak nakrájíme na menší kousky. Měli bychom jich mít tak 8 – 10.

7. Každý kousek rukou trochu rozplácneme, doprostřed dáme lžičku tvarohové náplně (tvaroh smíchaný s cukrem, žloutkem, citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a rozinkami namočenými v rumu) a pečlivě zabalíme do tvaru buchtičky.

8. Hotové buchtičky lehce potřeme olejem a plech si také vymažeme.

9. Buchtičky vyskládáme na plech těsně vedle sebe a necháme ještě 20 minut v klidu dokynout.

10. Vložíme je do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut dozlatova.

Obrázek receptu na kakaovou buchtu s jablky a kousky čokolády.

Kakaová buchta s kousky jablek a čokoládou – sladká symfonie jablek, kousků čokolády a kakaového těsta

11. Hned po upečení je potřeme máslem rozmíchaným s trochou rumu.

12. Pokud chceme, můžeme je ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na kynuté tvarohové buchtičky s rumovým máslem.
Zdroj: freepik, Kynuté tvarohové buchtičky s rumovým máslem.

Zajímavost na závěr

Kynuté buchtičky mají kořeny ve středoevropské kuchyni. Podobné se pečou v Rakousku pod názvem „Buchteln“, od kterých je odvozený český název. Některé prameny uvádějí původ na Slovensku.

Honzovy buchty jako z pohádky

Honzovy buchty jako z pohádky: Staročeská klasika, která na pekáči dlouho nevydržela

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest