Zážitek, jaký nabízí tyto kynuté buchtičky, lze jen těžko popsat slovy. Každé jejich sousto se rozplývá na jazyku a připomíná tradiční babiččinu kuchyni z našeho dětství. Přestože je to starý a klasický recept, stále je aktuální. Každá nakynutá buchta působí jako malý polštářek radosti s tvarohovou náplní a voňavým máslem s kapkou rumu. Právě ono máslo dodává buchtám neodolatelný šmrnc, který stojí za trochu náročnější přípravu.
Máslo v těchto kynutých buchtičkách se vpije do těsta a dodá mu vláčnost, tvarohová náplň tvoří základ chuti buchet a právě s rumovou příchutí se skvěle doplňuje.
Recept na tradiční buchty s tvarohem a rumovým máslem
Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.
Ingredience na kvásek
- 1 lžíce cukru
- trocha vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
Ingredience na těsto
- 250 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- kůra z půlky citronu
- 100 g rozpuštěného másla
Ingredience na tvarohovou náplň
- 250 g tvarohu
- 2 – 3 žloutky
- cukr dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
- rozinky máčené v rumu
- vanilkový cukr dle chuti
Ingredience navíc
- rozpuštěné máslo s rumem na potření
- olej na potření
- moučkový cukr na posyp
Postup přípravy
1. Do vlažného mléka nasypeme lžíci cukru, přidáme půl kostky droždí a lehce promícháme.
2. Necháme na teplém místě asi deset minut, aby kvásek pěkně vzešel.
3. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr na těsto, vanilkový cukr, špetku soli, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru.

Rychle a bez vážení: Hrnková buchta s mandarinkami – neodolatelně krásná barva a ovocná chuť
4. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a všechno spojíme v hladké a měkké těsto.
5. Přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout zhruba tři čtvrtě hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
6. Po vykynutí těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého vyválíme váleček a ten pak nakrájíme na menší kousky. Měli bychom jich mít tak 8 – 10.
7. Každý kousek rukou trochu rozplácneme, doprostřed dáme lžičku tvarohové náplně (tvaroh smíchaný s cukrem, žloutkem, citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a rozinkami namočenými v rumu) a pečlivě zabalíme do tvaru buchtičky.
8. Hotové buchtičky lehce potřeme olejem a plech si také vymažeme.
9. Buchtičky vyskládáme na plech těsně vedle sebe a necháme ještě 20 minut v klidu dokynout.
10. Vložíme je do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut dozlatova.

Kakaová buchta s kousky jablek a čokoládou – sladká symfonie jablek, kousků čokolády a kakaového těsta
11. Hned po upečení je potřeme máslem rozmíchaným s trochou rumu.
12. Pokud chceme, můžeme je ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Zajímavost na závěr
Kynuté buchtičky mají kořeny ve středoevropské kuchyni. Podobné se pečou v Rakousku pod názvem „Buchteln“, od kterých je odvozený český název. Některé prameny uvádějí původ na Slovensku.
