Jablečná bábovka je pro mě synonymem podzimu a domácí pohody. Tahle verze je ale speciální – díky strouhaným jablkům, rozinkám a oleji je totiž neuvěřitelně vláčná a vydrží tak dlouho. K tomu ta nádherná vůně skořice, která se line z trouby, když peču, to se hned seběhne celá rodina a všem se sbíhají sliny. Použití vanilkového pudinku v prášku je navíc takový malý trik, který zajišťuje dokonalou texturu i stabilitu těsta.

Mám ráda, když je bábovka taková hutná, ale zároveň lehká, a tahle to splňuje do puntíku. Je ideální ke kávě nebo čaji a skvěle chutná i jen tak samotná. A ta vychytávka s obalováním rozinek v mouce je prostě nezbytná – nikdy pak nespadnou na dno! Můj tip zní: Abyste zajistili maximální vláčnost a chuť, použijte kyselejší druh jablek (například Granny Smith nebo Jonagold). Ty dodají bábovce potřebnou svěžest, která se skvěle doplňuje se skořicí. A určitě bábovku po vychladnutí polijte citronovou polevou, ta ji pozvedne o level výš.

Recept na vláčnou jablečnou bábovku se skořicí

Celková doba přípravy je přibližně 75 až 90 minut. Příprava těsta zabere asi 15 minut a pečení v troubě 60 minut s tím, že po 30 minutách je nutné bábovku přikrýt. Recept je určen pro standardní bábovkovou formu (objem 2,5 litru) a poskytne přibližně 10 až 12 porcí.

  • Příprava těsta: 15 minut
  • Pečení: 60 minut
  • Celková délka přípravy: 75 až 90 minut
  • Počet porcí: 10 až 12 kusů

Ingredience k přípravě vláčné bábovky s rozinkami

  • 3 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g strouhaných jablek
  • 100 ml oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva (cca 12 g)
  • 1 balíček vanilkového pudinku (prášku)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • Rozinky (hrst až dvě, dle chuti)
  • Hrubá mouka na obalení rozinek
  • Sádlo na vymazání formy
  • Strouhaný kokos na vysypání formy

Vylepšení (citronová poleva):

  • 100 g cukru moučka
  • 2 až 3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup přípravy jablečné bábovky

Obrázek k receptu na vláčnou jablečnou bábovku
Foto: Cooky.cz, recept na vláčnou jablečnou bábovku

1. Nejdříve si předehřejte troubu na teplotu 170 až 175 stupňů.

2. Formu na bábovku důkladně vymažte sádlem a vysypte strouhaným kokosem – to dodá bábovce navíc jemnou kokosovou kůrku.

3. Do misky si připravte rozinky, obalíte je v troše hrubé mouky – díky tomu během pečení neklesnou na dno.

Obrázek k receptu na vláčnou jablečnou bábovku
Foto: Cooky.cz, recept na vláčnou jablečnou bábovku

4. Do velké mísy vložte vejce a cukr krystal. Vyšlehejte je elektrickým šlehačem do světlé a husté pěny.

5. Poté do pěny přidejte olej, vanilkový cukr, skořici a strouhaná jablka. Vše dobře promíchejte.

6. V jiné misce smíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a vanilkový pudinkový prášek.

7. Tuto sypkou směs postupně vmíchejte do jablečné hmoty, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto.

8. Nakonec do těsta vmíchejte obalené rozinky.

9. Těsto nalijte do připravené bábovkové formy a vložte do předehřáté trouby.

10. Pečte po dobu přibližně 60 minut. Po 30 minutách pečení doporučujeme přikrýt bábovku alobalem, aby se nespálil povrch.

11. Bábovka je hotová, když špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.

Obrázek k receptu na vláčnou jablečnou bábovku
Foto: Cooky.cz, recept na vláčnou jablečnou bábovku

12. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě přibližně 10 minut, poté ji opatrně vyklopte na mřížku.

13. Pokud chcete bábovku vylepšit, připravte si citronovou polevu.

14. Jednoduše smíchejte cukr moučka s citronovou šťávou, dokud nevznikne hustá, ale stále tekutá poleva.

15. Polevu nalijte na zcela vychlazenou bábovku.

Obrázek receptu na Zakysaný jablečný sen, bábovku naší babičky

Jablková bábovka ze zakysanky: Zakysaný jablečný sen s pokrájenými jablky, rozinkami, sněhem z bílků a pěnou ze žloutků

Tipy redakce

  • Jablka a vláčnost: Použijte strouhaná jablka nahrubo a nechte je okapat, abyste do těsta nepřidali příliš mnoho tekutiny. Vanilkový pudinkový prášek pomůže absorbovat vlhkost a zajistí dokonalou vláčnost.
  • Sádlo a kokos: Kombinace sádla na vymazání a kokosu na vysypání formy je skvělá pro vytvoření křupavé, voňavé kůrky na bábovce a zajistí snadné vyklopení.
  • Rozinky nahoře: Obalení rozinek v mouce je klíčové, ale aby byly rovnoměrně rozprostřené, můžete je přidat do těsta těsně před nalitím do formy, nebo je vmíchat až do hotového těsta.
  • Citronová poleva: Citronová poleva je k jablkům a skořici ideální kombinace. Kyselost citronu vytvoří skvělý kontrast ke sladkosti a skořici a bábovku krásně osvěží.
Obrázek k receptu na višňovou bábovku s čokoládovou polevou

Rumová bábovka s višněmi a čokoládovou polevou: Upečte sváteční hit za 15 minut

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest