Léto je v plném proudu, přichází tedy doba, kdy budeme ze všech stran slýchat větu: „Nechceš cuketu?“ Odpovídejte kladně, protože tato zelenina má nejen široké spektrum možností zpracování nasladko i naslano, ale především mnohé zdravotní výhody. Je lehce stravitelná, obsahuje hodně vody, do našeho těla dodá hořčík i vitaminy skupiny B. Prospívá trávení a napomáhá k odvodnění. Konzumovat ji lze syrovou, dušenou, pečenou, grilovanou nebo i jako součást různých těst. Její chuť se snadno kombinuje.
Cuketa jako všestranná zelenina
Využít ji můžeme na stovky způsobů – od jednoduchých zeleninových směsí až po sladké koláče nebo právě cuketové „karbanátky“. Díky své vláčnosti dokáže cuketa nahradit část mouky nebo pojiva, a to jak ve sladkých dezertech, tak právě i v různých plackách.
Ingredience:
- Cuketa – 2 ks;
- Krupice – 3 polévkové lžíce;
- Mrkev – 1 ks;
- Brambory – 2 ks;
- Vejce – 2 ks;
- Česnek – 2 stroužky;
- Zelená petrželka – dle chuti;
- Oblíbené koření – dle chuti;
- Aromatické bylinky – dle chuti;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý pepř – dle chuti;
- Strouhanka nebo hladká mouka – na obalování.
Na dip:
- Majonéza – dle potřeby;
- Tavený sýr – dle potřeby;
- Vejce – 1 ks;
- Kopr – dle chuti;
- Česnek – dle chuti.
Postup:
- Cuketu a brambory nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Osolte, promíchejte a nechte asi 10 minut odstát, aby se uvolnila šťáva.
- Odkapanou cuketu a brambory poctivě vymačkejte.
- Přidejte krupici, nastrouhaný česnek a vejce. Promíchejte.
- Mrkev nastrouhejte najemno, petrželku nasekejte.
- Nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku přidejte k základu.
- Přisypte aromatické bylinky (můžete použít provensálskou či italskou směs, koření na americké brambory, koriandr, papriky či další koření).
- Zdá-li se vám výsledné těsto příliš tekuté, přidejte trochu krupice.
- Vytvořte karbanátky, obalte je ve strouhance nebo mouce.
- Smažte je v rozpáleném tuku dozlatova.
- Příprava dipu: Tavený sýr nastrouhejte a smíchejte jej s majonézou, vejcem, koprem a prolisovaným česnekem.
- Tip na servírování: Tyto placičky jsou skvělé samotné, jde vlastně o takovou vegetariánskou verzi karbanátků. Použít je ale můžete i k pečeným bramborám, kebabu, grilované rybě nebo jinému masu.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Rychlá cuketová buchta s ořechy a čokoládovou polevou: Šťavnatá dobrota, která chutná každému
