Léto je v plném proudu, přichází tedy doba, kdy budeme ze všech stran slýchat větu: „Nechceš cuketu?“ Odpovídejte kladně, protože tato zelenina má nejen široké spektrum možností zpracování nasladko i naslano, ale především mnohé zdravotní výhody. Je lehce stravitelná, obsahuje hodně vody, do našeho těla dodá hořčík i vitaminy skupiny B. Prospívá trávení a napomáhá k odvodnění. Konzumovat ji lze syrovou, dušenou, pečenou, grilovanou nebo i jako součást různých těst. Její chuť se snadno kombinuje.

Cuketa jako všestranná zelenina

Využít ji můžeme na stovky způsobů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ od jednoduchých zeleninových směsí až po sladké koláče nebo právě cuketové „karbanátky“. Díky své vláčnosti dokáže cuketa nahradit část mouky nebo pojiva, a to jak ve sladkých dezertech, tak právě i v různých plackách.

Obrázek k receptu: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“
Foto: Skarbnychka-retseptiv, Recept na: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“

Ingredience:

  • Cuketa –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Krupice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 polévkové lžíce;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 stroužky;
  • Zelená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Oblíbené koření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Aromatické bylinky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Strouhanka nebo hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na obalování.

Na dip:

  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Tavený sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti.
Obrázek k receptu: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“
Foto: Skarbnychka-retseptiv, Recept na: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“

Postup:

  • Cuketu a brambory nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Osolte, promíchejte a nechte asi 10 minut odstát, aby se uvolnila šťáva.
  • Odkapanou cuketu a brambory poctivě vymačkejte.
  • Přidejte krupici, nastrouhaný česnek a vejce. Promíchejte.
  • Mrkev nastrouhejte najemno, petrželku nasekejte.
  • Nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku přidejte k základu.
  • Přisypte aromatické bylinky (můžete použít provensálskou či italskou směs, koření na americké brambory, koriandr, papriky či další koření).
Obrázek k receptu: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“
Foto: Skarbnychka-retseptiv, Recept na: Bez masa, přesto křehké a šťavnaté: Cuketové „karbanátky“
  • Zdá-li se vám výsledné těsto příliš tekuté, přidejte trochu krupice.
  • Vytvořte karbanátky, obalte je ve strouhance nebo mouce.
  • Smažte je v rozpáleném tuku dozlatova.
  • Příprava dipu: Tavený sýr nastrouhejte a smíchejte jej s majonézou, vejcem, koprem a prolisovaným česnekem.
  • Tip na servírování: Tyto placičky jsou skvělé samotné, jde vlastně o takovou vegetariánskou verzi karbanátků. Použít je ale můžete i k pečeným bramborám, kebabu, grilované rybě nebo jinému masu.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek k receptu na cuketovou buchtu s čokoládou

Rychlá cuketová buchta s ořechy a čokoládovou polevou: Šťavnatá dobrota, která chutná každému

Obrázek receptu na Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: karbanátky s brambory vařenými ve slupce a čerstvou oblohou

Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: Karbanátky s bramborami vařenými ve slupce a čerstvou oblohou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest