Nejdříve trochu teorie pro ty z vás, kteří slyšíte pojem hovězí Bourguignon poprvé. Jde o tradiční pokrm z Francie, který mnozí ze světa gastronomie považují za matku dušených jídel. Jak název napovídá, Bourguignon je pomalu vařené hovězí maso se slaninou, cibulí, mrkví, žampiony a červeným vínem. Vaření tohoto pokrmu je mezi kuchaři ve světě jakýmsi rituálem, u kterého si každý udělá svůj čas a nekouká na hodiny, často na množství upitého vína. Receptů na Bourguignon je celá řada, vybrali jsme co nejefektivnější variantu s nejlepšími výsledky, kterou zvládne i kuchař amatér.
Jakou část hovězího masa použijeme?
Obecně vzato, použijte to, co máte po ruce doma a nedělejte si s tím příliš starosti. Avšak nejvíce se, díky své struktuře, osvědčilo hovězí hrudí. Nádherně se po zpracování rozpadalo a bylo nadmíru šťavnaté.
Recept na hovězí Bourguignon
Ingredience pro přípravu
- 800 g hovězí hrudí
- 200 g slaniny
- 400 g žampionů
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce mouky
- 2 hrnky červeného vína
- 3 hrnky vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička tymiánu
- 3 bobkové listy
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Postup přípravy
1. Nejdříve si orestujeme na pánvi slaninu. 3 minuty by měly stačit, poté slaninu vyjmeme z pánve, omastek necháme.
2. Hovězí maso si osušíme papírovou utěrkou.
3. Na omastku na pánvi si ze všech stran opečeme maso dohněda, poté přendáme do mísy.
4. Do omastku, který nám zůstal v pánvi, přidáme máslo a žampiony.
5. Opékáme 3 – 5 minut dohněda, poté vyndáme žampiony z pánve.
6. Do pánve nyní přidáme nakrájenou mrkev a cibuli, kterou dusíme tak 5 – 6 minut.
7. Do pánve k mrkvi a cibuli přidáme opět žampiony a slaninu.
8. Dále přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a dusíme další 3 minuty.
9. Nasypeme mouku, promícháme a dusíme 4 minuty.
10. Přidáme vodu a víno.
11. Do pánve dáme zpět hovězí maso.
12. Dochutíme solí, pepřem, bobkovým listem a tymiánem.
13. Zakryjeme pokličkou a dusíme 1 hodinu a 30 minut.
14. Podáváme s bramborovou kaší, rýží nebo nudlemi.
TIP jaké červené víno pro Bourguignon nejlépe použijeme?
Pro uvaření Bourguignonu použijte chuťově jednoduché červené víno, vhodné je francouzské víno Pinot Noir. Vyberte si jakékoliv méně výrazné víno.
Co prospěje chuti tohoto francouzského pokrmu?
Velmi doporučujeme před podáváním nechat Bourguignon odležet přes noc. Chutě se dobře rozvinou a spojí. Druhý den je naprosto vynikající.