Vůně bramborové polévky, která se line z kuchyně, je dokonalým pohlazením našich smyslů. Bramborová polévka představuje jasnou ukázku toho, jak klasické české ingredience bohatě postačí na přípravu opravdu dokonalého pokrmu v podobě bramboračky – tato klasika nikdy nezklame a v zimě příjemně zahřeje. Její příprava je jednoduchá a rychlá.
Bramboračku si můžeme vychutnat kdykoliv během roku ať s čerstvými houbami nebo sušenými a někdo i s mraženými. To pravé kouzlo této polévky se projeví na podzim a v chladnějších měsících, kdy se potřebujeme zahřát. Polévka je jednoduchá na přípravu, chuť je díky kombinaci základních surovin dokonalá.
Základní suroviny v podobě brambor, mrkve a petržele, se v české kuchyni těší velké oblibě. Tyto tři suroviny jsou základ bramboračky, zatímco cibule a česnek dodávají hloubku a vůni, která probouzí všechny smysly. Přidání hub přináší dokonalou zemitou a komplexní chuť, kterou ještě umocňuje aroma kmínu a majoránky. Kdo nemá rád houby může je vynechat. 😉
Recept na tradiční bramborovou polévku s houbami
Potřebné suroviny:
- 1 petržel (nahrubo nastrouhaná)
- 2 mrkve (nahrubo nastrouhaná)
- 1,5 l vývaru
- 1 cibule (najemno nakrájený)
- 3-4 stroužky česneku(prolisovaný)
- 3-4 velké brambory (nakrájené na kostičky)
- houby dle vaší chutě
- 1 lžička mletý kmín
- 1 lžíce majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- olej/máslo na orestování cibulky
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění- rozmíchaná v 250 ml vody)
Postup:
1. Připravíme si veškeré suroviny, očistíme a nakrájíme/nastrouháme.
2. Na oleji či másle zpěníme cibulku, na ní přidáme houby (my máme čerstvé, které jsou před vařením propláchnuté vroucí vodou).
3. Houby osolíme, okořeníme a přidáme mletý kmín. Krátce restujeme.
4. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, a nakrájené brambory.

Česká zelňačka z kysaného zelí: Tradiční pokrm plný chutí, který zahřeje
5. Vše zalijeme vývarem, přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Vaříme polévku pod pokličkou dokud brambory trošku nezměknou.
6. Když jsou měkčí brambory, zahustíme polévku (rozmíchanou hladkou moukou ve vodě – 250ml + 1 lžíce hladké mouky).
7. Vaříme cca 10 do zhoustnutí polévky. Dochutíme dle potřeby a můžeme podávat.
Dobrou chuť.
Jak vaříte bramboračku vy? Podělte se s námi o váš recept, ať se můžeme všichni inspirovat.
Video recept na bramboračku s houbami
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI