Placky, brambory, sýr – to jsou suroviny, které se v české kuchyni skloňují snad ve všech pádech. Neznám jiné ingredience, které by se v jídlech objevovaly tak často jako právě brambory a sýr. Z brambor vzniklo nespočet pokrmů, ať už vařených, smažených nebo pečených, a většinou chutnají všem. V jakékoliv podobě tvoří základ našich jídelníčků a v kombinaci s jinými surovinami dokážou být pokaždé trochu jiné, ale vždycky výborné.
Jedním z nejstarších a nejrozšířenějších jídel českého venkova jsou právě bramborové placky. Když se po žních v chalupách vařily brambory, vždycky jich pár zbylo, a tak se druhý den proměnily v něco nového – vznikly placky, lokše, halušky nebo šišky. Sýrová varianta se rozšířila hlavně na Valašsku a v horských oblastech, kde se používal tvrdý sýr, například oštiepok, parenice nebo tvarůžky. V bramborových plackách není nic přepychového, a přesto chutnají slavnostně – mají v sobě všechno, co máme rádi: teplo, prostotu a poctivost domácího jídla.
Recept na sýrové placky z brambor
Ingredience na placičky z brambor a sýra
- 500 g vychladlých uvařených brambor (nejlépe z předchozího dne)
- 150 g hrubé mouky
- 100 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam, uzený sýr nebo směs sýrů)
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 stroužky česneku
- pepř dle chuti
- špetka chilli
- zelená petrželka
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy bramborovo-sýrových placek
1. Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, nastrouhaným sýrem, solí, vejcem prolisovaným česnekem, pepřem chilli a nasekanou zelenou petrželkou.
2. Z těsta tvarujeme placičky, které ještě obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném tuku na měrném ohni.
Podávání
Placky jsou vynikající s česnekovým dipem z bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Jabkance aneb bramborové placky s tvarohem a pomaštěné sádlem: Sladký pokrm z bramborového těsta plněný tvarohem
Využijte zbylé uzené maso a usmažte zelné placky se škvarkami a uzeným přímo v těstě. Nejlepší jídlo ze zbytků jaké znám.
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková