Placky, brambory, sýr – to jsou suroviny, které se v české kuchyni skloňují snad ve všech pádech. Neznám jiné ingredience, které by se v jídlech objevovaly tak často jako právě brambory a sýr. Z brambor vzniklo nespočet pokrmů, ať už vařených, smažených nebo pečených, a většinou chutnají všem. V jakékoliv podobě tvoří základ našich jídelníčků a v kombinaci s jinými surovinami dokážou být pokaždé trochu jiné, ale vždycky výborné.

Jedním z nejstarších a nejrozšířenějších jídel českého venkova jsou právě bramborové placky. Když se po žních v chalupách vařily brambory, vždycky jich pár zbylo, a tak se druhý den proměnily v něco nového – vznikly placky, lokše, halušky nebo šišky. Sýrová varianta se rozšířila hlavně na Valašsku a v horských oblastech, kde se používal tvrdý sýr, například oštiepok, parenice nebo tvarůžky. V bramborových plackách není nic přepychového, a přesto chutnají slavnostně – mají v sobě všechno, co máme rádi: teplo, prostotu a poctivost domácího jídla.

Recept na sýrové placky z brambor

Ingredience na placičky z brambor a sýra

  • 500 g vychladlých uvařených brambor (nejlépe z předchozího dne)
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam, uzený sýr nebo směs sýrů)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 stroužky česneku
  • pepř dle chuti
  • špetka chilli
  • zelená petrželka
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy bramborovo-sýrových placek

1. Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou, nastrouhaným sýrem, solí, vejcem prolisovaným česnekem, pepřem chilli a nasekanou zelenou petrželkou.

2. Z těsta tvarujeme placičky, které ještě obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném tuku na měrném ohni.

Podávání

Placky jsou vynikající s česnekovým dipem z bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

Obrázek receptu na Jabkance nebo bramborové placky s tvarohem: sladký pokrm z bramborového těsta plněný tvarohem

Jabkance aneb bramborové placky s tvarohem a pomaštěné sádlem: Sladký pokrm z bramborového těsta plněný tvarohem

Obrázek k receptu na zelné placky se škvarkami a uzeným

Využijte zbylé uzené maso a usmažte zelné placky se škvarkami a uzeným přímo v těstě. Nejlepší jídlo ze zbytků jaké znám.

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest