Mák, švestky a brambory jsou typické podzimní plodiny a v minulosti symbolizovaly hojnost a úrodu. Toto jídlo je typickým valašským pokrmem, který se jídával po těžké práci, aby dodal energii. Dnes už málokdo z nás pracuje tak tvrdě jako naši předkové, i tak si ale bramborové těsto s mákem a povidly rádi dáme. Příprava je velmi jednoduchá a postup zvládne i začátečník.
Jídlo se podává jako hlavní chod k obědu a nemusíte se bát, že by nezasytilo. Ač se jedná převážně o brambory, nacpete se pořádně. Kdybyste si přáli pokrm ještě více autentický, dejte do něj místo másla husí sádlo. To už by byla pořádná kalorická bomba. Protože se nejedná o klasické bramborové těsto, brambory budeme zpracovávat ještě teplé. Takže se nelekejte, není to překlep. Mák si můžete buď semlít, nebo umixovat sami, nebo ho koupit rovnou mletý, tak to dělám já.
Recept na bramborový nákyp s mákem a povidly
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Co potřebujeme
- 1,5 kg brambor (nejlépe varný typ C – moučné)
- 200 g špaldové hladké celozrnné mouky
- 200 g mletého máku
- 250–300 ml povidel (nejlépe švestkových, hustých)
- 40 g másla (rozpuštěného do směsi)
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy bramborového nákypu s mákem a povidly
1. Brambory oloupeme, uvaříme a necháme jen lehce vychladnout tak, abychom s nimi mohli pracovat.
2. Mezitím rozpustíme 40 g másla.
3. Do teplých brambor nasypeme mouku a šťouchadlem vypracujeme konzistentní těsto, které rozdělíme na 3 části.
4. Zapékací mísu vymažeme máslem.
5. Z první části těsta vytvarujeme placku, aby se akorát vešla na dno mísy. Potřeme ⅓ povidel, posypeme ⅓ máku a zakapeme necelou ⅓ másla.
6. S druhou částí těsta pokračujeme stejně a navrstvíme opět stejně povidla, mák i máslo. To samé zopakujeme i naposledy se třetí plackou. Na vrchní vrstvu povidel a máku nakapeme másla nejvíc.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 1 hodinu.
Drobné tipy k vylepšení
- Prostřední vrstvu povidel nahraďte jablky se skořicí.
- Podávejte se zakysanou smetanou, lehce poprášené moučkovým cukrem.
Bramborové šulánky s mákem: Využijte zbylé brambory a připomeňte si dětství
Krupicový nákyp s lesním ovocem: Sladké vzpomínky na dětství
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková