Brambory s masem a sýrem z jednoho pekáče je ideálním jídlem pro rychlou a chutnou večeři nebo i oběd – tento recept si poměrně rychle oblíbila celá naše rodina. Ostatně jako většinu receptů na zapékaní.
Jedná se o úžasné jídlo, které vás nezatíží časově ani energeticky – brambory s masem a sýrem. Stačí vzít jakékoli maso, které máte v lednici – drůbeží, vepřové či hovězí fungují skvěle. Maso bude zaručeně, měkké a šťavnaté, že nebudete potřebovat ani nůž. Brambory s masem a sýrem se rychle stanou vaším oblíbeným jídlem, které budete chtít připravovat znovu. Připravte si ingredience, předehřejte troubu a pojďme na to – čeká vás pekáč lahodného jídla z trouby.
TIP: přidejte se do naší skupiny pro inspirace na Nejlepší recepty z kuchyně
Tipy na vylepšení receptu na brambory s masem a cibulí z jednoho pekáče
- Variace masa: Můžete použít různé druhy masa, jako je hovězí, jehněčí nebo kuřecí.
- Přidání zeleniny: Přidejte do pokrmu další zeleninu, jako jsou plátky cukety, mrkve nebo papriky.
- Koření: Experimentujte s různými kořeními a bylinkami podle vlastní chuti, například přidáním kari, italských bylinek nebo uzené papriky.
Recept na brambory s masem a sýrem z jednoho pekáče
Potřebné vybavení
- Pekáč
Suroviny
- 700 gramů vepřového masa
- 800 gramů brambor
- 1 cibule
- 100 gramů tvrdého sýra
- 1 polévková lžíce hořčice
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
- slunečnicový olej
- sůl, černý pepř
Postup
- Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky.
- Zakryjte potravinářskou fólií a jemně naklepejte kladivem.
Zdroj obrázku: sovkusom, Naklepání masa do pekáče
- Plátky masa osolte a opepřete z obou stran.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Zdroj obrázku: sovkusom, Očištění a oškrábání brambor
- Vymačkejte přebytečnou šťávu a brambory osolte.
Zdroj obrázku: sovkusom, Nanášení vrstvy brambor na pekáč
- Důkladně promíchejte.
- Vymažte zapékací mísu olejem.
- Rozprostřete nastrouhané brambory rovnoměrně na dno pekáče.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
- Jemně ji rozmačkejte a rozložte na vrstvu brambor.
- Na vrstvu cibule položte plátky masa.
Zdroj obrázku: sovkusom, Vrstvení pekáče
- Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte hořčici, majonézu a řecký jogurt.
Zdroj obrázku: sovkusom, Sýr s řeckým jogurtem
- Vše důkladně promíchejte, aby vznikla hladká omáčka.
- Omáčku rovnoměrně rozetřete na vrstvu masa v pekáči.
- Pekáč zakryjte pečicím papírem a poté alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.
- Po 20 minutách odstraňte pečicí papír a alobal a pečte dalších 20 minut při stejné teplotě, dokud není vrchní vrstva zlatavá a křupavá.