Linecké těsto na buchty se blíží tomu na vánoční cukroví – je křehké a nízké. Ale když ho naplníte dobrým krémem, rozhodně si nikdo nepostěžuje, že buchta je suchá. Naopak. Tento moučník díky krému z pudinku smíchanému se zakysanou smetanou hrdě řadím k tzv. vlhkým buchtám, které se u nás doma těší velké oblibě.

Krém nemusí nutně pocházet z vanilkového pudinku, i když s ním peču buchtu asi nejčastěji. Klidně ale sáhněte třeba po čokoládovém, banánovém nebo jahodovému pudinku. Důležité je nechat pudink po uvaření vychladnout, než ho smícháte se zakysanou smetanou, aby se krém nesrazil. Do krému můžete podle chuti zakomponovat také ovoce – čerstvé i kompotované.

Těsto vystačí na plech o velikosti 20 × 30 cm.

Recept na lineckou buchtu s pudinkovým krémem

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut včetně chladnutí pudinku

Co potřebujeme:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 2 g soli
  • 1 vejce
  • 20 ml mléka
  • 1 lžička kypřicího prášku

Krém:

  • pudinkový prášek (já jsem použila vanilkový)
  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 600 g zakysané smetany
  • citronová kůra
  • citronová šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy linecké buchty s pudinkovým krémem

1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, a necháme ho alespoň 30 minut vychladit v lednici.

2. Než těsto vychladne, uvaříme hustý pudink z mléka, obou cukrů a pudinkových prášků, a necháme ho vychladnout.

3. Až pudink vychladne, vmícháme do něj zakysanou smetanu, citronovou šťávu a kůru.

4. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme dva stejné pláty.

5. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj položíme první plát, pomažeme krémem, a přikryjeme druhým plátem.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut.

Čokoláda jako koruna krásy

  • Když celý koláč polijete čokoládovou vrstvou, uděláte z něj téměř slavnostní záležitost, kterou se nemusíte bát servírovat ani na rodinné oslavě.
  • Ke dobře držící polevě si stačí vzít k ruce 150 g hořké čokolády a 100 ml smetany ke šlehání (33 %). Smetanu přivedeme téměř k varu a než se začne vařit, odstavíme z plotýnky. Rozlámeme do ní čokoládu, chvíli počkáme, aby se rozpustila, a poté vyšleháme metličkou do hladké struktury.
Obrázek k receptu na linecký koláč

Linecká pecka na plechu: Linecký koláč na plech s tvarohovou náplní, povidly a kousky čokolády, po kterém nezůstane ani drobek

Obrázek receptu na mušle z lineckého těsta s krémem.

Mušle z lineckého těsta s krémem: Lahodná klasika mezi vánočním cukrovím

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest