Stačí trocha masa z uzených žeber, pár vajec a těstoviny a vznikne plnohodnotné a syté jídlo, které má své místo na stole i v srdci. Je to oběd, který není nijak moderní ani sterilně vyvážený, ale je to poctivé jídlo, které vychází z české tradice – takové, která dokáže udělat hodně z mála. Uzená žebra jsou surovinou, která si nepotrpí na parádu, ale umí vykouzlit něco výjimečného. Stačí je dát vařit se zeleninou, bylinkami a kořením a kuchyní se line nezaměnitelná vůně dobré a domácí polévky.
Vývar z uzených žeber je trochu jiný než klasický hovězí nebo kuřecí – je jemně kouřový a má výraznější chuť. A maso z žeber? To je poklad, který se využije v dalším chodu. Ať už jim říkáte flíčky, fleky nebo šunkofleky, podstata je stejná: těstoviny, maso, cibule a vejce zapečené v jednom pekáči. Důkaz toho, že v jednoduchosti je síla a k dobrému jídlu stačí jen pár surovin a šikovné ruce.
Recept na celý oběd z uzených vepřových žeber
Ingredience na Selskou uzenou polévku
- 1 kg uzených vepřových žeber (využijeme na polévku i na šunkofleky)
- kořeňová zelenina
- dvě hrsti trhaných ječných krupek
- 2-3 brambory
- česnek dle chuti
- majoránka
- sůl a pepř
Suroviny na šunkofleky
- maso obrané z žeber uvařených v polévce
- 500 g suchých těstovinových flíčků
- 1 velká cibule
- 6 vajec
- sůl, mletý černý pepř
- sádlo na přelití po uvaření
- voda a sůl na uvaření těstovin
Postup přípravy obědu z uzeného masa
1. Uzená žebra dobře umyjeme a dáme vařit do většího hrnce se studenou vodou. Uvaříme do měkka, trvá to asi 1 hodinu v tlakovém hrnci asi 40 minut.
2.Žebra vyndáme z vody a necháme trochu vychladnout. Obereme z nich maso a necháme ho stranou.
3. Kosti a chrupavky dáme zpět do vývaru a přilijeme půl litru vody. Necháme táhnout volným varem.
4. Po dokonalém vyvaření kostí a zbytků z masa vývar přecedíme přes husté sítko a vsypeme propláchnuté a nejlépe předem namočené ječné kroupy. Když jsou kroupy téměř měkké (potřebují asi půl hodiny, když je nemáme předem uvařené), přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky . Ochutíme česnekem, pepřem a případně solíte potřeby, protože uzená žebra jsou slaná.
5. Vaříme, až je vše měkké, dochutíme majoránkou.
6. V jiném hrnci si zatím uvaříme dostatek vody na flíčky, když voda vaří, osolíme ji lžičkou soli a vsypeme těstoviny. Ihned zamícháme, aby se neslepily u dna. Vaříme jen 5 minut, aby zůstaly tuhé, pečením nám změknou. Pak je scedíme a prolijeme sádlem, aby se neslepily.
7. Cibuli nakrájíme najemno a restujeme na lžíci sádla. Přidáme maso obrané z žeber a dále spolu restujeme.

Vydatný a pikantní oběd v jednom talíři: To je slavná maďarská polévka s masem
8. Maso s cibulí vmícháme do uvařených flíčků a doře promícháme, aby maso bylo pravidelně rozložené.
9. Zapékací nádobu vymažeme sádlem a těstoviny do ní vsypeme.
10. V hrnku rozmícháme vejce s trochou soli a černého pepře. Vaječnou směsí těstoviny dostatečně prolijeme. Přikryjeme poklicí a dáme zapéct do trouby při 200 stupních.
11. Po 10 minutách odklopíme pokličku, tukem ze stran pokapeme těstoviny, zvýšíme teplotu a necháme zapékat odkryté do doby, než mají zlatavou kůrčičku.
12. Hotové šunkofleky necháme chvíli odstát a pak lopatkou nabíráme porce na talíř.
TIP: Šunkofleky nejlépe chutnají se salátem z čerstvé zeleniny, nakládanou okurkou nebo jinou nakládanou zeleninou. Hodí se k nim i domácí paprikový protlak.

Polévka z uzeného kolena: Ztělesnění tradice a sytosti

Pečené uzené koleno s bramborovou kaší: Potěší všechny smysly
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková