Tímto pokrmem určitě nešlápnete vedle, pokud jej připravíte na rodinný nedělní oběd nebo rodinnou oslavu. Většinou se k přípravě tohoto pokrmu používá vepřové maso, nejčastěji krkovice, kýta,nebo kotleta. Maso se nakrájí na plátky a restuje na pánvi, doplní se pikantnější omáčkou a nechá se v ní krátce povařit, aby se spojily chutě a maso změklo.

Tento pokrm se vyskytuje v českých hospodách i pod názvem Čertovské plátky a jak už název napovídá, měl by být řádně pikantní. Maso bývá doplněno výrazně pikantní omáčkou, která se připravuje hlavně z česneku, chilli papriček nebo feferonek, cibule, papriky a kečupu nebo protlaku. Dnes vám nabídnu trochu jemnější verzi tohoto receptu.

Recept na Vepřové kotlety v omáčce se šťouchanými brambory, ideální recept na nedělní oběd, nebo neformální rodinnou oslavu

Ingredience na přípravu

  • 1 kg vepřových kotlet
  • 2 kávové lžičky mletého kmínu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžičky kari koření
  • 6 vajec
  • 17 lžiček Solamylu
  • 4 polévkové lžíce majoránky
  • 2 lžičky pálivé papriky (volitelné, může být i sladká)
  • sůl
  • tuk na smažení
  • brambory
  • cibulka
  • slanina
  • česnek
  • zelená jarní cibulka
Obrázek receptu na pokrm Vepřová směs z kýty se žampiony, paprikou a zelenou cibulkou podávaná s hranolkami a rýží

Vepřová směs z kýty se žampiony, paprikou a zelenou cibulkou: Podáváme s hranolkami a rýží

Postup přípravy nedělního oběda kotlet s brambory

1. Maso den předem nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Osolíme a vložíme do marinády z vajec, Solamylu a všech ostatních ingrediencí určených pro přípravu marinády.

2. Dbáme na to, aby maso bylo celé v marinádě ponořené, přikryjeme folií a necháme v chladu do druhého dne odpočívat, aby pořádně nasáklo chutě.

3. Další den maso restujeme z obou stran na rozpáleném tuku do zlatova.

Kotlety z marinády vytáhneme a restujeme z obou stran do zlatova.
Kotlety z marinády vytáhneme a restujeme z obou stran do zlatova.

4. Připravíme si šťouchané brambory tak, že je lehce rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami.

Připravíme si šťouchané brambory.
Připravíme si šťouchané brambory.

Servírování

Pokrm bývá většinou ostrý a tak ho pro zjemnění chuti podáváme se zakysanou smetanou anebo s čerstvým zelným salátem. Každý kuchař vepřové kotlety připravuje trochu jinak a proto můžou některé recepty obsahovat i smetanu a také rýži jako přílohu místo brambor.

Obrázek receptu na zapečenou kotletu s anglickou slaninou, sýrem a žampiony.

Vepřová kotleta zapečená anglickou slaninou, sýrem a žampiony – chutná šťavnatá klasika

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest