Tímto pokrmem určitě nešlápnete vedle, pokud jej připravíte na rodinný nedělní oběd nebo rodinnou oslavu. Většinou se k přípravě tohoto pokrmu používá vepřové maso, nejčastěji krkovice, kýta,nebo kotleta. Maso se nakrájí na plátky a restuje na pánvi, doplní se pikantnější omáčkou a nechá se v ní krátce povařit, aby se spojily chutě a maso změklo.
Tento pokrm se vyskytuje v českých hospodách i pod názvem Čertovské plátky a jak už název napovídá, měl by být řádně pikantní. Maso bývá doplněno výrazně pikantní omáčkou, která se připravuje hlavně z česneku, chilli papriček nebo feferonek, cibule, papriky a kečupu nebo protlaku. Dnes vám nabídnu trochu jemnější verzi tohoto receptu.
Recept na pikantní vepřové kotlety v omáčce se šťouchanými brambory
Ingredience na přípravu
- 1 kg vepřových kotlet
- 2 kávové lžičky mletého kmínu
- 8 stroužků česneku
- 2 lžičky kari koření
- 6 vajec
- 17 lžiček Solamylu
- 4 polévkové lžíce majoránky
- 2 lžičky pálivé papriky (volitelné, může být i sladká)
- sůl
- tuk na smažení
- brambory
- cibulka
- slanina
- česnek
- zelená jarní cibulka
Postup přípravy nedělního oběda kotlet s brambory
1. Maso den předem nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Osolíme a vložíme do marinády z vajec, Solamylu a všech ostatních ingrediencí určených pro přípravu marinády.
2. Dbáme na to, aby maso bylo celé v marinádě ponořené, přikryjeme folií a necháme v chladu do druhého dne odpočívat, aby pořádně nasáklo chutě.
3. Další den maso restujeme z obou stran na rozpáleném tuku do zlatova.

Vepřová směs z kýty se žampiony, paprikou a zelenou cibulkou: Podáváme s hranolkami a rýží
4. Připravíme si šťouchané brambory tak, že je lehce rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami.Servírování
Pokrm bývá většinou ostrý a tak ho pro zjemnění chuti podáváme se zakysanou smetanou anebo s čerstvým zelným salátem. Každý kuchař vepřové kotlety připravuje trochu jinak a proto můžou některé recepty obsahovat i smetanu a také rýži jako přílohu místo brambor.

Vepřová kotleta zapečená anglickou slaninou, sýrem a žampiony – chutná šťavnatá klasika
pozn.: částečně upraveno AI