Tak tento dortík je rychlý a snadný a také hodně čokoládový. Nestárnoucí klasika, která potěší každého milovníka kokosu a čokolády, protože kombinace v sobě spojuje sladkost čokolády a exotickou chuť kokosu.
Čokoládové dorty jsou v české kuchyni odjakživa oblíbené a často pečené. První dorty s kakaem vznikaly už v 18. století, kdy se kakao začínalo používat nejen jako nápoj, ale také jako přísada do těsta, či náplně dezertů různého druhu. Kombinace kakaa a kokosu je oblíbená v celém světě v různých podobách, buď jako dezerty, tyčinky, nebo různé pralinky. Tato chuť je prostě výjimečná.
Recept na Čokoládový dort s kokosem – 4 lžíce jako odměrka
Ingredience potřebné k přípravě Čokoládového dortu
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 g kokosu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- 150 g cukru
- kakaové nebo čokoládové mléko na namočení korpusu
- 900 ml mléka
- 250 g čokolády na vaření

Řepové brownies s poctivou dávkou čokolády a hrstí mandlí
Postup přípravy lžícového Čokoládového dortu s kokosovým krémem
1. Vejce s cukrem vyšleháme šlehačem do světlé pěny, přidáme olej, mléko, kakao a nakonec mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto dobře promícháme a pečeme v dortové formě ve vyhřáté troubě na +80 stupňů cca 20 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout.
3. Zatím si připravíme krém. Z mléka, pudinků , cukru a kokosu uvaříme hustý pudink. Vaříme za stálého míchání až do zhoustnutí a necháme vychladit při pokojové teplotě pod folií.
4. Korpus vrátíme zpět do dortové formy a pokropíme pár lžícemi čokoládového nebo kakaového mléka.
5. Vyšleháme 300 ml smetany na šlehačku a opatrně vmícháme do vychladnutého pudinku. Kréme navrstvíme na korpus a dáme chladit do lednice.
6. Ze zbytku smetany připravíme čokoládové ganache. Nalámanou čokoládu na vaření zalijeme horkou téměř vařící smetanou a mícháme do zhoustnutí. Vychladíme, může být trochu vlažné a nalijeme na kokosový krém.
7. Dort vrátíme do lednice, nejlépe do druhého dne a ozdobíme kokosem.
Můžu vám říct, že tento dort jsem pekla jako sladkou tečku po štědrovečerní večeři a výsledek byl neodolatelný. V chladu vydrží několik dní a dokonce i po rozmrazení byl zbytek dortu vynikající jako čerstvý.
