Mám ráda jednoduché a rychlé moučníky. Přesně tohle splňuje cuketový makovec někdo říká makovník. Líbí se mi, že nezašpiním víc než jedno struhadlo, jednu mísu na těsto a jeden pekáč. Cuketový makovec je hotový do 35 minut včetně přípravy a pečení.
Cuketový makovec je originální moučník, který spojuje tradiční chutě se zdravou cuketou. Nebojte se experimentovat a zapojit občas do moučníků tykvovitou zeleninu. Cuketa celou buchtu krásně zvláční a odlehčí. Díky kombinaci máku, cukety a citronové kůry, získá celý makovec zajímavou konzistenci, mák dodá křupavost, cuketa vlhkost a přidaná citronová kůra kyselost.
Nejlepší na tomto receptu je, krom chuti, její snadná příprava, všechny ingredience dáte do jedné mísy a promícháte. Nemusíte nic složitě připravovat v jednotlivých mističkách. Jediné co musíme udělat “navíc” je nastrouhat nahrubo cuketu. Cuketu, ale neloupeme, aby v moučníku byla vidět její stopa. Tento recept zvládne připravit i malé dítě, tak se nebojte přizvat k výrobě své dítě.
Pokud máte jiný recept na cuketový makovec, podělte se o něj s námi.
Recept na Cuketový makovec/makovník
Délka přípravy 10 minut, délka pečení 25 minut.
Na jeden pekáč o rozměru 20 x 30 cm potřebujete:
- 1 ks neoloupané cukety (střední velikosti, bez zrníček)
- 3 ks vejce
- 180 g cukru krystal
- 330 g polohrubé mouky (pokud bude cuketa příliš vodnatá přidáte více mouky)
- 1 ks bio citron (nastrouháme z něj kůru)
- 1 ks kypřícího prášku do pečiva
- 200 g máku (mám mletý, je možné použít i celý)
- 150 ml oleje
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
2. Vymažeme si pekáč a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou.
3. Nastrouháme si neoloupanou cuketu nahrubo. K cuketě přidáme všechny suroviny: vejce, cukr, polohrubou mouku, nastrouhanou kůru z citronu, kypřící prášek do pečiva, mák a olej. Vše společně promícháme, aby vzniklo pěkně propojené těsto.
4. Hotové těsto vlijeme do vymazaného pekáčku. Dáme péct na 25 minut. Když má zlatavý povrch vyndáme makovník a necháme ho vychladnout.
Hotovo a po vychladnutí můžeme podávat, dobrou chuť.
Tipy na rozšíření receptu na cuketový makovec:
- Do těsta můžete přidat lžičku mleté skořice. Skořice dodá makovci určitou pikantnost.
- Do těsta můžete přidat vanilkový cukr, poté ponižte celkové množství cukru.
- Kdo má rád polevy, může si na makovec udělat citronovou polevu, která se skládá z moučkového cukru a citronové šťávy. Poměr může být 150 g moučkového cukru a 4 lžíce citronové šťávy, ingredience rozpustíme ve vodní lázni a teplou polevou přelijeme vychlazený makovec.
- Těsto můžete nalít místo pekáčku do bábovkové formy, pak budete mít cuketovo-makovou bábovku.
Napište nám, jak vám cuketový makovec v našem podání chutnal.