Vyzkoušejte tento dědečkův recept a nechte se unášet jeho kouzlem. Věřím, že i vy si tuto škvarkovou pomazánku zamilujete stejně jako ji máme rádi my.
Tento jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný pokrm se stal legendou mezi našimi blízkými a přáteli, a každý, kdo ji ochutnal, si ji okamžitě zamiloval a děda pro ně s láskou připravoval.
Dědeček Václav toho příliš nenavařil, ale byly určité pokrmy, které dělal jen ON. A jeden z těchto pokrmů je tato delikatesní škvarková pomazánka. Tento pokrm dědeček připravoval rád na chalupě, měl tam svého oblíbeného řezníka.
Pamatuji si, jak jsme jako děti chodili s dědou do masny, kde jsme nakoupili čerstvé škvarky. Pak jsme zasedli ke kuchyňskému stolu a pozorovali dědečka, jak s láskou připravuje svou slavnou pomazánku. Vzduch byl naplněn vůní čerstvě nasekaných škvarků, jemné sladkosti červené cibule a ostrého česneku.
Tajemství jeho receptu spočívá v kombinaci škvarků, dijonské hořčice (lze nahradit za plnotučnou), červené cibule, česneku, soli a pepře. Každá z těchto ingrediencí má v receptu své pevné místo a společně tvoří mistrovské dílo. Pomazánka je nejlepší na čerstvém chlebu a k ní například nakládané okurky nebo rajčatový salát, mňam.
Pojďme se nyní podívat na tento tradiční recept, který se u nás předává, a který si určitě zamilujete i vy. My si ji jen usnadníme v přípravě, díky automatickému sekáčku/mixéru, který děda nepoužíval.
Recept na Škvarkovou pomazánku
Pomazánka je hotová do 10 minut.
Suroviny
- 200 g škvarků (pár si necháme stranou na ozdobení)
- 3-4 lžičky dijonské hořčice
- 1 středně velká červená cibule
- 3-4 stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy škvarkové pomazánky
1. Škvarky, rozkrájenou cibuli na čtvrtka a celé stroužky česneku dáme do mixovací nádoby. Následně přidáme dijonskou hořčici a mixujeme.
2. Mixujeme vše tak dlouho, dokud nemáme krásnou hladkou pomazánku.
3. Pomazánku přemístíme do misky a dochutíme podle potřeb solí a pepřem.
A to je vše! Vaše škvarková pomazánka je už připravena. Podáváme ji na kusu čerstvém chlebu, můžeme ji nazdobit kousky nasekaných zbylých škvarků. Pokud máte pažitku ozdobíme si krajíc s pomazánkou pažitkou.
Dobrou chuť!