Kombinace oříšků, vanilky a čokolády je právem jednou z nejoblíbenějších. Voňavá sladkost vanilky si velice dobře rozumí s máslovou jemností ořechů a lehkým čokoládovým povzbuzením. Oříšky navíc jsou skvělým zdrojem bílkovin i vlákniny, dokáží tedy zasytit a pomoci našemu trávení. Dortům dodávají charakteristickou vůni i strukturu, proto se využívají jak celé, tak i mleté, strouhané nebo drcené.
Fenomén jménem čokoláda
Málokterá pochutina prošla takovými vývojovými změnami jako čokoláda. Tento původní nápoj Mayů a Aztéků měnil v průběhu času ingredience i konzistenci, až se nakonec čokoláda stala nedílnou součástí svátečního pečení nejen v rodinách, ale dokonce i u evropských královských dvorů. Její kombinace s oříšky patří mezi velice oblíbené. Kvalitní vysokoprocentní čokoláda obsahuje antioxidanty, které podporují zdraví cév, a také povzbuzuje náladu – za to může teobromin.
Ingredience na korpus:
- Vejce – 6 ks;
- Sůl – špetka;
- Cukr krystal – 80 g;
- Hladká mouka – 60 g;
- Kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
- Sekané lískové ořechy – 100 g.
Ingredience na krém:
- Vejce – 4 ks;
- Cukr krupice – 100 g;
- Sůl – špetka;
- Kukuřičný sškrob – 20 g;
- Mléko – 1 litr;
- Máslo – 180 g;
- Čokoláda – 100 g;
- Kakao – 2 polévkové lžíce;
- Drcené lískové ořechy – 100 g;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Smetana ke šlehání – 300 g;
- Cukr moučka – 50 g.
Postup:
- Vejce rozklepněte do mísy, přidejte k nim sůl a mixérem šlehejte, až se bílky a žloutky spojí.
- Postupně za stálého šlehání přisypávejte cukr, až vznikne nadýchaná bílá krémová pěna.
- Do ušlehaných vajec prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, znovu prošlehejte.
- Přidejte nasekané lískové oříšky, následně vypracujte těsto.
- Pekáč vymažte máslem a vystelte pečicím papírem.
- Těsto vlijte do pekáče a uhlaďte povrch.
- Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Než se korpus upeče, připravte krém:
- Vejce rozklepněte do hrnce, přidejte cukr, sůl a kukuřičný škrob.
- Vše smíchejte a dejte hřát na střední plamen.
- Přilijte mléko a nechte směs zhoustnout.
- Do hustého základu vmíchejte máslo.
- Vše dohromady vyšlehejte do hladka.
- Krém rozdělte na dvě části.
- Do jedné z nich dejte rozlámanou čokoládu, kterou v horké hmotě rozpusťte.
- Do čokoládového základu přisypte prosáté kakao.
- Dále vsypte předem upražené oříšky. Směs promíchejte.
- Do druhé poloviny krému přidejte vanilku a také promíchejte.
- Vychladlý piškotový korpus rozdělte na dva díly.
- Spodní díl dejte do formy a potřete čokoládovým krémem.
- Přiklopte druhým dílem, který potřete vanilkovou vrstvou.
- Dort dejte na dvě minuty do lednice.
- Mezitím vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem do husté šlehačky.
- Pomocí cukrářského sáčku dort ozdobte šlehačkou.
- Dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.

Nanukové řezy jako z obrázku: Chuťový výlet do dětství

Višňové řezy z plechu: Jemný krém a voňavá drobenka nebo šlehačka
Zdroj: Autorský text, Healthline