Kombinace oříšků, vanilky a čokolády je právem jednou z nejoblíbenějších. Voňavá sladkost vanilky si velice dobře rozumí s máslovou jemností ořechů a lehkým čokoládovým povzbuzením. Oříšky navíc jsou skvělým zdrojem bílkovin i vlákniny, dokáží tedy zasytit a pomoci našemu trávení. Dortům dodávají charakteristickou vůni i strukturu, proto se využívají jak celé, tak i mleté, strouhané nebo drcené.

Fenomén jménem čokoláda

Málokterá pochutina prošla takovými vývojovými změnami jako čokoláda. Tento původní nápoj Mayů a Aztéků měnil v průběhu času ingredience i konzistenci, až se nakonec čokoláda stala nedílnou součástí svátečního pečení nejen v rodinách, ale dokonce i u evropských královských dvorů. Její kombinace s oříšky patří mezi velice oblíbené. Kvalitní vysokoprocentní čokoláda obsahuje antioxidanty, které podporují zdraví cév, a také povzbuzuje náladu – za to může teobromin.

Ingredience na korpus:

  • Vejce – 6 ks;
  • Sůl – špetka;
  • Cukr krystal – 80 g;
  • Hladká mouka – 60 g;
  • Kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
  • Sekané lískové ořechy – 100 g.

Ingredience na krém:

  • Vejce – 4 ks;
  • Cukr krupice – 100 g;
  • Sůl – špetka;
  • Kukuřičný sškrob – 20 g;
  • Mléko – 1 litr;
  • Máslo – 180 g;
  • Čokoláda – 100 g;
  • Kakao – 2 polévkové lžíce;
  • Drcené lískové ořechy – 100 g;
  • Vanilkový cukr – 10 g;
  • Smetana ke šlehání – 300 g;
  • Cukr moučka – 50 g.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou

Postup:

  • Vejce rozklepněte do mísy, přidejte k nim sůl a mixérem šlehejte, až se bílky a žloutky spojí.
  • Postupně za stálého šlehání přisypávejte cukr, až vznikne nadýchaná bílá krémová pěna.
  • Do ušlehaných vajec prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, znovu prošlehejte.
  • Přidejte nasekané lískové oříšky, následně vypracujte těsto.
  • Pekáč vymažte máslem a vystelte pečicím papírem.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
  • Těsto vlijte do pekáče a uhlaďte povrch.
  • Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
  • Než se korpus upeče, připravte krém:
  • Vejce rozklepněte do hrnce, přidejte cukr, sůl a kukuřičný škrob.
  • Vše smíchejte a dejte hřát na střední plamen.
  • Přilijte mléko a nechte směs zhoustnout.
  • Do hustého základu vmíchejte máslo.
  • Vše dohromady vyšlehejte do hladka.
  • Krém rozdělte na dvě části.
  • Do jedné z nich dejte rozlámanou čokoládu, kterou v horké hmotě rozpusťte.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
  • Do čokoládového základu přisypte prosáté kakao.
  • Dále vsypte předem upražené oříšky. Směs promíchejte.
  • Do druhé poloviny krému přidejte vanilku a také promíchejte.
  • Vychladlý piškotový korpus rozdělte na dva díly.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
  • Spodní díl dejte do formy a potřete čokoládovým krémem.
  • Přiklopte druhým dílem, který potřete vanilkovou vrstvou.
  • Dort dejte na dvě minuty do lednice.
  • Mezitím vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem do husté šlehačky.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
  • Pomocí cukrářského sáčku dort ozdobte šlehačkou.
  • Dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Obrázek k receptu: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Foto: Souspark, Recept na: Jeho chuti a vůni návštěvy neodolají: Hříšně dobrý dort s oříšky, čokoládou a vanilkou
Obrázek receptu na Nanukové řezy jako chuťový výlet do dětství

Nanukové řezy jako z obrázku: Chuťový výlet do dětství

Obrázek k receptu na višňové řezy s drobenkou

Višňové řezy z plechu: Jemný krém a voňavá drobenka nebo šlehačka

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest