Tento pokrm jsem poprvé ochutnala na nějaké návštěvě – nevím už vůbec kdy to bylo a za jakých okolností, ale od té doby mně jeho chuť utkvěla v paměti a vím, že mně to přišlo nesmírně chutné. Samozřejmě že jsem hned požádala o recept a od té doby jej mám uschovaný a občas jej pro svoji rodinu připravím. Je to skvělé jídlo a hlavně je zcela snadné a jednoduchého a když k němu uděláte vhodnou přílohu, nemá chybu.
Název cikánské se používal pro jídla výrazně kořeněná, papriková a barevná. Nešlo o původ etnický, ale o přirovnání k ohnivé, plné chuti, jakou si lidé s tímto stylem jídla spojovali. Toto maso voní, ještě dřív než se dotkne pánve. Připravená pikantní marináda obejme každý kousek a když se pak nudličky smaží, z kuchyně se lne vůně, která přiláká celou rodinu ke stolu.
Recept na cikánské řízečky
Ingredience potřebné na přípravu kuřecích kousků v pikantní marinádě
- 400 g kuřecího masa
- 3 lžíce Solamylu
- 5 lžic oleje
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1 lžička vegety
- 2 lžičky sojové omáčky
- 2 lžičky soli
- 1 cibule
- 5 vajec
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy řízečků
1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a naložíme minimálně na 2 hodiny (ideálně do druhého dne) do ledničky.

2. Marinádu připravíme smícháním všech zbylých ingrediencí.
3. Lžící nabíráme hromádky masa s marinádou a smažíme jako řízečky na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.
Jídlo je výborné s domácími hranolky anebo s bramborovou kaší a okurkou nebo čerstvým salátem.
Cikánské řízečky z kuřecího masa: Smažení rarášci z masové směsi s cibulkou