Tento pokrm jsem poprvé ochutnala na nějaké návštěvě – nevím už vůbec kdy to bylo a za jakých okolností, ale od té doby mně jeho chuť utkvěla v paměti a vím, že mně to přišlo nesmírně chutné. Samozřejmě že jsem hned požádala o recept a od té doby jej mám uschovaný a občas jej pro svoji rodinu připravím. Je to skvělé jídlo a hlavně je zcela snadné a jednoduchého a když k němu uděláte vhodnou přílohu, nemá chybu.

Název cikánské se používal pro jídla výrazně kořeněná, papriková a barevná. Nešlo o původ etnický, ale o přirovnání k ohnivé, plné chuti, jakou si lidé s tímto stylem jídla spojovali. Toto maso voní, ještě dřív než se dotkne pánve. Připravená pikantní marináda obejme každý kousek a když se pak nudličky smaží, z kuchyně se lne vůně, která přiláká celou rodinu ke stolu.

Recept na cikánské řízečky

Ingredience potřebné na přípravu kuřecích kousků v pikantní marinádě

  • 400 g kuřecího masa
  • 3 lžíce Solamylu
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička vegety
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 2 lžičky soli
  • 1 cibule
  • 5 vajec
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy řízečků

1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a naložíme minimálně na 2 hodiny (ideálně do druhého dne) do ledničky.

Kuřecí maso na nudličky naložíme do pikantní marinády
.Foto: Ilona Mikulecká, Kuřecí maso na nudličky naložíme do pikantní marinády

2. Marinádu připravíme smícháním všech zbylých ingrediencí.

3. Lžící nabíráme hromádky masa s marinádou a smažíme jako řízečky na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.

Jídlo je výborné s domácími hranolky anebo s bramborovou kaší a okurkou nebo čerstvým salátem.

Obrázek receptu na Kuřecí smažené nudličky neboli cikánské řízky

Cikánské řízečky z kuřecího masa: Smažení rarášci z masové směsi s cibulkou

Obrázek k receptu cikánské řízky

Šťavnaté cikánské řízky: Pikantní minutka na rychlou večeři

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest