Hovězí pečeně v troubě se zeleninou a červeným vínem je jídlo, které svou vůní dokáže přilákat celou rodinu ke stolu. Je to pokrm, který zahřeje tělo a potěší duši. Tento recept vám ukáže, jak připravit šťavnatou a lahodnou pečeni. S těmito jednoduchými kroky a několika ingrediencemi budete schopni vytvořit mistrovské dílo, které všechny oslní. Připravte se na kulinářský zážitek.
Tyto hovězí plátky, které se pomalu pečou se zeleninou v troubě, jsou krásně křehké a vůně se domovem line neskutečně. Díky kořenové zelenině, hříbkům a rozmarýnu s vínem je toto jídlo opravdu delikatesa. Kombinace surovin je neskutečně trefná a jednotlivé komponenty se chuťově náramně doplňují.
Pojďme si krok po kroku tento recept představit, jen se připravte, že na takový gurmánský zážitek si člověk pár hodin počká.
Recept na Šťavnatou hovězí pečeni na víně se zeleninou
Potřebné vybavení
- Pánev
- prkýnko
- škrabku
- Nůž
- Troubu
- pekáč nebo vyšší pánev do trouby s poklicí
- Pánev
Suroviny
- 6 ks plátků telecí oháňky (nebo jiného vyzrálého masa)
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml olivového oleje + 1 lžíce na restování hub
- 3 stroužky česneku (nakrájíme najemno)
- 1 ks cibule (nakrájená najemno)
- 2 ks mrkve (nakrájená na kostičky)
- 1 ks stonku celeru (nakrájený na kostičky)
- 250 g čerstvých rajčat nebo konzervovaných (pokrájených na kostičky)
- 300 ml červeného vína (kvalitní suché víno)
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 600 g hub (ideálně hříbků, najemno nakrájených)
- 6 ks plátků slaniny – na slaninové chipsy (volitelné )
- sůl a pepř (na dochucení)
Postup
- Maso si vyndáme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
- Nyní si očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu a houby.
- Předehřejeme si troubu na 165 stupňů.
- Všechny plátky osolíme a opepříme z obou stran, následně plátky obalíme v mouce.
- Rozehřejeme si velkou a vysokou pánev s olejem. Ideálně litinovou.
- Maso na pánvi zprudka opečeme z obou stran. Maso se nemá propéct, pouze opéct, aby získalo barvu.
- Jakmile jsou plátky krásně opečené přendáme je do pekáče.
- Na stejné pánvi orestujeme cibuli, česnek, mrkev a celer. Restujeme asi 8 minut.
- Nakonec přilijeme víno a povaříme ve víně. Ode dna uvolníme všechny připečené kousky. V těchto kouscích je spousta chuti, kterou my chceme.
- Jakmile se víno částečně odpaří, tak tuto zeleninu a maso dáme do společného pekáče či necháme v litinové pánvi, pokud je dostatečně velká.
- Nyní k masu a zelenině přilijeme teplý vývar, přidáme nakrájená rajčata, bobkový listy a rozmarýn.
- Takto pánev/pekáč přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby a necháme 3 hodiny péct.
- Když použijeme místo telecího masa nějaké vyzrálejší, musíme počítat s tím, že délka pečení se pravděpodobně prodlouží. Vyzrálejší maso delší dobu křehne.
- Jakmile je maso hotové, odkryjeme pánev/pekáč a pečeme ještě 15 minut na 210 stupňů, aby se omáčka zredukovala.
Houby:
- Ke konci pečení masa si uvaříme si houby.
- Pokrájené houby zprudka orestujeme na 1 lžíci oleje a 1 šálku omáčky z masa (omáčku si vezme z pekáče, když se maso peče).
- Když jsou houby povařené, vypneme pánev a uvařené houby přidáme na posledních 15 minut pečení pod maso v troubě.
Na závěr:
- Po upečení vyndáme pekáč/pánev z trouby a necháme odpočívat venku na cca 15 minut pod pokličkou.
- Mezitím co maso odpočívá si opečeme slaninu do zlatova, buď na pánvi nebo na plechu v troubě, když máme troubu krásně předehřátou po pečení masa.
- Hotovo nyní můžeme podávat.
Poznámky
- s bramborovou kaší nebo s polentovou kaší