Pokud máte nadměrnou úrodu rajčat a nespotřebujete je tak rychle, aby nepřezrála, kečup je skvělé východisko. Možná si ani neuvědomujete, jak často kečup konzumujete. K hranolkám, masu, jako základ omáček nebo různých dipů. Na rozdíl od koupených kečupů je tento recept založený na běžně dostupných a jednoduchých surovinách. Díky absenci chemických konzervantů a zbytečných “éček” získáme bohatou a přirozenou chuť. Efekt zralých rajčat s dobrým kořením je výsledek tohoto kulinářského umění v podobě receptu na domácí kečup. Zkuste a posuďte sami, který je lepší, zda domácí či koupený.
Recept na domácí kečup
Z uvedeného množství surovin získáte 2,2 l domácího kečupu.
Ingredience pro přípravu
- 2,5 l propasírovaných rajčat
- 3 cibule
- 1 hlava česneku
- 200 g cukru
- 1,5 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 1/2 lžičky semen kopru
- 1/4 lžičky chilli
- 80 ml octa
- 6 lžic škrobu
- 100 ml vody
Postup přípravy
1. Mlýnkem na maso propasírujeme cibule, hlavu česneku a také všechna rajčata.
2. Z rajčat získáme homogenní rajčatovou šťávu bez slupky a semínek.
3. Do rajčatové šťávy přidáme cibuli a česnek a dobře promícháme, vše dáme do hrnce.
4. Směs v hrnci přivedeme k varu a na minimálním plameni vaříme za občasného promíchání 40 minut.
5. V hmoždíři rozdrtíme spolu semínka kopru s hřebíčkem.
6. Po 40 minutách vaření přidáme k rajčatové směsi cukr, sůl, černý pepř, skořici, nadrcenou směs koření, chilli a ocet.
7. Promícháme a vaříme dalších 20 minut.
8. 5 minut před dovařením si v mističce promícháme škrob se 100 ml vody.
9. Poté nalejeme zředěný škrob do kečupu, povaříme 2 minuty a odstavíme.
10. Hotový kečup rozlejeme do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřeme.
11. Sklenice necháme odstát při pokojové teplotě, dokud nevychladnou.
Něco z historie kečupu
Historie kečupu má fascinující příběh. Jeho počátky nezačínají rajčaty, ale fermentovanými rybami a sójovými boby ve starověké Číně. Slovo kečup pochází z čínského “kê-tsiap” což byla fermentovaná rybí omáčka. Byla velmi populární v Indonésii a Malajsii. Evropští námořníci a obchodníci ji přivezli do Evropy během 17. století a receptura se postupně začala měnit. Omáčka už neobsahovala ryby, ale houby, ořechy, ančovičky a třeba lilek. Rajčatový kečup vzniknul až v 19. století a první recept napsal americký vědec a zahradník James Mease.