Tyto duté nadýchané trubičky z listového těsta kombinují křehkost pečiva s jemností sladké sněhové náplně. Tradičně se těsto ovíjí kolem kovových trubiček a peče dozlatova. Po upečení se plní bílkovým sněhem a pocukrují. Kremrole jako dezert nemají přesně datovaný původ, ale jejich základem je vždycky listové těsto a bílková pěna.

V českých domácnostech byly oblíbeným dezertem v měšťanských domácnostech, i na svatbách poutích nebo slavnostech. Cukráři si často vyráběli domácí listové těsto, které bylo samo o sobě považováno za umění. Domácí listové těsto se vyrábí vrstvením másla a těsta , překládáním a chlazením. Není náročné na ingredience, ale jeho příprava vyžaduje trpělivost.

Recept na domácí kremrole

Ingredience potřebné na přípravu trubiček z domácího listového těsta plněných sněhem

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Sníh

  • 4 bílky
  • 270 g krupicového cukru
  • troche studené vody
  • šťáva z 1/2 citrónu

Navíc

  • 1 vejce na potření těsta
  • olej

Jak se připravují kremrole z listového těsta – domácího

1. Do mísy si nasypeme hladké mouku, přidáme změklé máslo, smetanu ke šlehání, žloutek a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto zabalíme do folie a odložíme na minimálně hodinu odpočívat do lednice.

3. Z těsta postupně vyválíme asi 3 mm silné platy, které poté nakrájíme na pruhy o velikost 3×25 cm.

4. Kovové trubičky na kremrole potřeme olejem a pruhy těsta kolem nich omotáme, ve spoji přitlačíme a vyskládáme je na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

 Těsto rozkrájíme na pásy a natáčíme na kovové trubičky.
Foto: Cooky.cz, Těsto rozkrájíme na pásy a natáčíme na kovové trubičky.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10-15 minut.

6. Po upečení trubičky stáhneme z kovových forem, stahujeme užší částí trubičky a necháme vychladnout.

7. Krupicový cukr nasypeme do kastrolu, přidáme trochu vody a necháme rozvařit. Šleháme bílky a postupně k nim zašleháme horký cukrový rozvar. Šleháme, dokud sníh není tuhý, poté přidáme citrónovou šťávu a šleháme do úplného zchladnutí sněhu.

8. Hotový sníh naplníme do cukrářského sáčku a hladkou trubičkou naplníme vychladlé kremrole. Hotové můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Zajímavosti

Existují i slané plněné varianty sýrovým nebo šunkovým krémem.

Obrázek k receptu na žloutkové šátečky

Žloutkové šátečky z listového těsta vypadají skvostně a ještě lépe chutnají

Výtečné sněhové kremrole z domácího těsta

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest