Ražniči patří k těm pokrmům, které dokážou proměnit obyčejný den v malou slavnost. Vůně masa vydušeného v aromatické šťávě a křupání domácích hranolek vytváří kombinaci, která potěší celou rodinu.

Zajímavostí tohoto pokrmu je způsob napichování ingrediencí na jehlu. Střídání masa a cibule není jen estetickou záležitostí – cibule během dušení uvolňuje šťávy, které maso prokysnou a dodají mu jemnost. Hořčice pak působí jako přírodní marinády, která maso změkčuje už před tepelnou úpravou.

Recept na šťavnaté ražniči s domácími hranolkami

Doba přípravy 45 až 60 minut.

Ingredience pro přípravu

Ražniči:

  • 600 g vepřového masa (krkovice nebo kýta)
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kostka masového bujonu
  • 30 g másla
  • olej na opékání
  • sůl a černý pepř

Hranolky:

  • 4 větší brambory
  • olej na smažení
  • sůl

Postup přípravy na ražniči a hranolky

1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

2. Necháme chvíli odležet a poté nakrájíme na větší kousky.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Obrázek k receptu na ražniči s hranolkama
Foto: Freepik.com, recept na ražniči s hranolkama

4. Na jehly nebo dřevěné špejle střídavě napichujeme kolečko cibule a kousek masa.

5. Začínáme i končíme cibulí, aby maso bylo chráněné.

6. Ražniči opékáme na rozpálené pánvi s trochou oleje dozlatova z obou stran.

7. Vyjmeme je a do stejné pánve přidáme mouku.

8. Orestujeme ji doběla, pozor na připálení.

9. Zalijeme vodou, přidáme rozdrcenou kostku bujonu a vrátíme ražniči do šťávy.

10. Dusíme pod pokličkou 25 až 30 minut, dokud není maso měkké.

11. Na závěr vložíme kousek másla pro zjemnění chuti.

12. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Ihned osolíme.

Obrázek receptu na Toulavý špíz nebo ražniči bez špejle - jednoduchá varianta, kterou zvládnete bez napichování

Toulavý špíz neboli ražniči bez špejle – jednoduchá obědová varianta, kterou zvládnete bez napichování

Tipy redakce

  • Správná konzistence šťávy: Pokud je šťáva příliš hustá, přidejte trochu horké vody. Naopak při řídkosti nechte odpařit bez pokličky.
  • Výběr masa: Nejlépe se hodí krkovice nebo kýta, které obsahují dostatek tuku a nezaschnou. Libovější kusy by byly po uvaření suché.
  • Křupavé hranolky: Před smažením hranolks osušte kuchyňskou utěrkou. Olej musí být dostatečně horký, aby hranolks nezměkly.
  • Marinování masa: Pro ještě chutnější výsledek nechte maso s hořčicí a kořením odležet v lednici přes noc.
Obrázek receptu na vepřové ražniči.

Vepřové ražniči s hranolkami a oblohou: šťavnatý oběd na špejli

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest