Původ ražniči by jsme našli v balkánské kuchyni, konkrétně v srbsko-chorvatské. Slovo “ražnj” znamená rožeň, tedy jehlu, na kterou se napichují kousky masa, zeleniny, slaniny, někdy i brambor a opékají se nad ohněm. Je to krásné a efektní jídlo pro slavnostní stoly, výlety nebo nedělní rodinné obědy.
A co znamená ražniči bez špejle neboli rozlétané? Tohle ražniči se nešpízuje na jehlu ani špejli, ale volně se promíchá a opeče na pánvi nebo v troubě. Já si tedy ještě pamatuji chuť ražniči z dětství, kdy jsme s rodiči jezdili na nedělní dýchánky a opékačky. Na ohni se opékali různé dobroty, jako slanina, klobásky a podobně, anebo se vařil kotlíkových guláš. no a k večeři, když už z ohně byl dostatek popela, se v alobalu dělalo ražniči, nebo kuřata.
Na Slovensku se mu říkalo živánská , postup byl úplně stejný, jen se kousky surovin napíchané na špejlích a zabalené do alobalu , anebo jen tak v každém alobalu naházená jedna porce, zahrabalo do žhavého popela, kde se to všechno nádherně upeklo. A to byla teprve pochoutka. Tak a teď jdeme na to naše rozlítané ražniči v troubě.
Recept na toulavý špíz na plechu
Ingredience potřebné k přípravě ražničiho bez špejlí a napichování
- 500 g vepřové plece
- 500 g vepřové kýty
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 zelená paprika
- 150 g anglické slaniny
- 3 pikantní klobásy
- olivový olej
- koření dle chuti (sůl, pepř, mletá paprika, oregano, česnekový prášek)
Postup přípravy ražniči
1. Vepřovou plec a kýtu nakrájíme na kostky, okořeníme solí, pepřem, paprikou, oreganem a česnekovým práškem a pokapeme olivovým olejem. Vše promícháme.
2. Cibuli červenou i bílou nakrájejte na větší kusy, česnek na plátky a papriky na větší kostky. Přidáme k masu.
3. Anglickou slaninu a klobásu nakrájíme na plátky a přidáme ke směsi masa a zeleniny.
4. Všechny ingredience dobře promícháme a rozložíme na plech. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby rozehřáté na 150 stupňů. Pečeme 1-1,5 hodiny přikryté, doku maso není měkké.
5. Před koncem pečení 15-20 minut plech odkryjeme a necháme zapéct dozlatova.
Tipy
Chcete li si ušetřit čas i práci, přidejte do směsi brambory a budete tak mít jídlo z jednoho plechu.
Po dopečení můžete pokrm pokapat sladkou smetanou a ještě chvilku dát zapéct. Pokrm bude víc krémový.
Na konci pečení můžete přidat bylinky jako rozmarýn nebo tymián pro výraznější chuť.

Živáňská pečeně z trouby – pravý slovenský recept na domácí nedělní oběd

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu
pozn.: částečně upraveno AI