Vůně čerstvě upečených rohlíčků s ořechovou náplní mi vždycky připomene staré kuchařské knihy – ty s umaštěnými stránkami, do kterých se psaly tužkou poznámky s láskou. Recepty, které voní po másle, po vanilce a hlavně po domově. A právě do této kategorie patří i ořechové rohlíčky ze zakysané smetany. Smetana totiž není jen „něco navíc“ – dává těstu měkkost, která vydrží i několik dní.

Ořechová náplň je pak už jen třešničkou na dortu – voňavá, jemná a s nádechem medu nebo skořice, podle toho, co zrovna doma máte. A když zrovna chybí smetana? Bílý jogurt ji zastoupí na jedničku. Těsto se s ní krásně zpracovává, nelepí se a při pečení drží tvar. Tyhle rohlíčky si tak můžete péct jen tak, ke kávě nebo jako sladkou vzpomínku na staré časy.

Recept na jemné rohlíčky se smetanovým těstem a ořechy

Délka pečení v troubě 20 – 25 minut.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 300 g mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Jak na krém

  • 200 g vlašských ořechů
  • 1 bílek
  • 2 lžíce cukru

Něco navíc

  • 5 lžic moučkového cukru na posypání

Postup přípravy

1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

2. Vše lehce promícháme, aby se sypké suroviny spojily a poté přidáme změklé máslo, zakysanou smetanu a žloutek.

Obrázek receptu na ořechové rohlíčky ze zakysané smetany.
Zdroj: Ellen’s Kitchen, Vypracujeme těsto.

3. Ručně vypracujeme a vytvarujeme kompaktní bochník, který vložíme do sáčku a následně do lednice na 15 minut.

4. V jiné misce vyšleháme bílek s cukrem do husté, nadýchané pěny a jakmile je sníh pevný, opatrně do něj vmícháme pomleté vlašské ořechy.

Obrázek receptu na ořechové rohlíčky ze zakysané smetany.
Zdroj: Ellen’s Kitchen, Přidáme namleté ořechy.
Obrázek receptu na speciální makový závin.

Makový závin s ořechy a rozinkami podle receptu naší rodiny: Jednoduchý trik, díky kterému je závin více propečený

5. Promícháme stěrkou, aby se vše spojilo do hladké, hutnější náplně.

6. Těsto po vychlazení rozdělíme na čtyři stejné díly a každý díl rozválíme na pomoučněném vále do kulatého plátu.

7. Ten rozkrájíme na devět trojúhelníků a na širší konec každého trojúhelníku dáme trochu připravené ořechové náplně.

Obrázek receptu na ořechové rohlíčky ze zakysané smetany.
Zdroj: Ellen’s Kitchen, Náplň zabalíme do těsta.

8. Zamotáme směrem ke špičce, čímž nám vzniknou pěkné rohlíčky a ty pak naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Obrázek receptu na ořechový chlebíček s čokoládou.

Ořechový chlebíček s kousky čokolády: Sladký a voňavý moučník

Obrázek receptu na ořechové rohlíčky ze zakysané smetany.
Zdroj: Ellen’s Kitchen, Vyskládáme na plech.

9. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 – 25 minut dozlatova.

10. Hned po upečení je ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

Co musíte vědět

Rohlíčky lze upéct i s jinou náplní například s povidly, tvarohem nebo mákem.

Rohlíčky vydrží několik dní a s každým dnem jsou ještě lepší, pokud ovšem vůbec zbydou!

Obrázek k receptu: Sváteční vůně vanilky: Křehké rohlíčky plněné ořechovou směsí

Sváteční vanilkové rohlíčky jsou tak křehké, že se doslova rozplývají na jazyku

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest