Domácí rohlíky se zlatavou kůrkou a jemnou střídkou dokáže upéct každý, kdo má trochu trpělivosti s kynutím. Dvoustupňová příprava s omladkem zajistí rohlíkům neodolatelnou chuť a dlouhou čerstvost. Omladek je předkvas z mouky, vody a droždí, který kyne samostatně a poté se přidává do hlavního těsta – tato metoda vytváří komplexnější chuť a lepší texturu pečiva.

Ječný slad neboli sladovit je tajná ingredience pekařů, která nahrazuje med nebo cukr v kynutém těstě. Podporuje aktivitu droždí mnohem účinněji než klasické sladidla a dodává rohlíkům krásné zlaté zbarvení a jemně sladkou chuť. Díky enzymatické aktivitě sladu vzniká těsto s lepší strukturou a delší trvanlivostí.

Recept na křupavé rohlíky s ječným sladem

Délka pečení v troubě 15 minut při 220 stupních.

Ingredience na omladek

  • 125 g vlažné vody
  • 155 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 8 g sladovitu (ječný slad sušený nebo tekutý)

Suroviny na těsto na rohlíky

  • celý připravený omladek
  • 445 g hladké mouky
  • 175 g vlažné vody
  • 6 g cukru
  • 12 g soli
  • 30 g rostlinného oleje
  • 1,5 lžíce bílého aktivního jogurtu

Suroviny na dokončení rohlíků

  • voda na postříkání
  • vajíčko na potření (volitelně)

Postup přípravy domácích rohlíků

1. Příprava omladku: V míse rozdrťte čerstvé droždí a rozmíchejte ho s vlažnou vodou. Přidejte sladovit a nechte se rozpustit. Postupně vmíchejte mouku, až vznikne hladké těsto bez hrudek.

2. Omladek přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout na teplém místě 40 minut, dokud se nezvětší na dvojnásobek a nevzniknou na povrchu bubliny.

3. Příprava hlavního těsta: Do mísy k omladku přidejte mouku, vlažnou vodu, cukr, sůl, olej a jogurt. Hnětejte 8 až 10 minut, dokud nevznikne hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce.

4. Těsto přeložte do vyolej ované mísy, přikryjte a nechte kynout 2 hodiny na pokojové teplotě. Těsto by se mělo zdvojnásobit.

5. Tvarování rohlíků: Vykynuté těsto přeložte na pomoučenou pracovní desku a rozdělte na 15 stejných dílků o hmotnosti cca 60 g. Z každého dílku uválejte rohlík – nejprve vytvarujte válec, který postupně protahujte a zužujte ke koncům.

6. Rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným rozestupem. Přikryjte utěrkou a nechte kynout minimálně 40 minut. Rohlíky jsou připravené, když se při lehkém zatřepání „třepou jako sulc“.

Obrázek k receptu na domácí kaiserky

Domácí kaiserky: Upečte si vlastní křupavé a voňavé housky bez éček

7. Pečení: Troubu předehřejte na 220 stupňů. Rohlíky postříkejte vodou nebo potřete rozšlehaným vajíčkem. Pro větší křupavost můžete do trouby přidat misku s vodou.

8. Pečte 15 minut do zlaté barvy. Hotové rohlíky nechte vychladnout na mřížce.

Tipy redakce

  • Správná teplota vody: Voda na omladek i těsto musí být vlažná až teplejší (kolem 37 stupňů). Příliš horká voda droždí zabije, studená ho zpomalí.
  • Test kynutí: Rohlíky jsou připravené k pečení, když se při jemném zatřesení plechu „chvějí“. Nedostatečně vykynuté rohlíky budou tuhé.
  • Křupavá kůrka: Pro dokonale křupavou kůrku postavte na dno trouby misku s vodou. Pára vytvoří ideální prostředí pro vznik zlaté a křupavé kůrky.
  • Uchování čerstvosti: Hotové rohlíky uchovávejte v plastovém sáčku až 3 dny. Před podáváním je můžete osvěžit v troubě na 180 stupňů po dobu 3 až 5 minut.
Obrázek k receptu na domácí rohlíky

Křupavé domácí rohlíky: Konečně takové, které opravdu chutnají

Obrázek k receptu na louhované housky

Louhované housky: Domácí pochoutka ze špaldové mouky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest