Domácí vepřová konzerva zažívá dnes renesanci. Dříve se maso zavařovalo hlavně proto, že neexistovaly lednice a mrazáky, kde by bylo možné maso dlouhodobě uchovat, a tak se uchytil tento způsob konzervace, díky němuž maso vydrží týdny až měsíce. Dnes už sice máme mrazáky, mít ale v pohotovosti hotovou masovou konzervu, kterou namažete na chleba nebo hodíte do rizota či špaget, vás může zachránit v situacích, kdy potřebujete rychle, ale opravdu rychle zahnat hlad, ať už vlastní nebo ostatních členů rodiny.

Rozdíl oproti vepřovce, kterou pořídíte v obchodě a její domácí verzí spočívá především v tom, že víte, co jíte. A to je k nezaplacení. Máte kontrolu nad kvalitou masa, konzervanty i použitým kořením. I z tohoto důvodu se domácí zavařování masa do sklenic vrací do módy. Aby maso bylo pěkně šťavnaté, používám asi ⅓ bůčku a ⅔ libovějšího masa (například plecka). Kdyby se vám i tak zdálo maso moc libové, přidejte lžíci sádla. Masové konzervy jsou vynikající jako svačina na cesty. Sednout v lese na pařez, otevřít skleničku voňavého domácího masa a namazat si ho na křupavý chleba, to pozvedne morálku každého rodinného výletu. Skleničky dělám menší, protože větší se ne vždy sní a raději vezmu dvě malé, než polovinu velké vyhodit.

Recept na domácí masovou vepřovou konzervu

Doba přípravy: 4 hodiny rozložené do dvou dnů

Co potřebujeme

  • 750 g vepřové plece
  • 250 g vepřového bůčku
  • 20 g soli
  • 1 g mletého černého pepře
  • 2 g drceného nebo mletého kmínu
  • 6–7 malých skleniček

Postup výroby domácích vepřovek

1. Maso nakrájíme na střední kostky. Promícháme se solí, pepřem a kmínem a necháme přes noc odležet v lednici.

2. Druhý den masem naplníme skleničky asi 1,5 cm pod okraj a zavíčkujeme.

3. Pokud máte horkovzdušnou troubu, postavte sklenice na rošt, předehřejte troubu na teplotu na 90 ­°C a nechte 2 hodiny. Pokud horkovzdušnou troubu nemáte, postavte sklenice do hlubšího plechu tak, aby byly do ⅔ ponořené ve vodě. Troubu předehřejte na 95–100 °C a ponechte v ní sklenice rovněž 2 hodiny.

4. Sklenice nechte vychladnout při pokojové teplotě a potom přendejte do lednice.

5. Druhý den je opět dejte do trouby za stejných podmínek jako první den, jen je tam tentokrát nechte jen 1,5 hodiny.

6. Hotové maso skladujte v chladu, například spíži nebo sklepě. Lednice není nutná.

Čistá sklenice je podmínkou

Aby maso vydrželo i měsíce dobré a nezkazilo se, musí se zavařit v opravdu čistých sklenicích. Proto je důležité sklenice předem sterilizovat. Můžete je nechat vyvařit v hrnci ve vodě po dobu 10 minut. Další možností je suchá sterilizace v troubě, kdy je bez víček necháte v předehřáté troubě na 100–120 °C na plechu dnem vzhůru 10–15 minut.

Obrázek k receptu na naložené vepřové a kuřecí maso

Naložené vepřové a kuřecí maso: Šťavnatá pochoutka podávaná třeba s bramborovým salátem

Obrázek k receptu: Nejen na dovolenou: Voňavé zavařené maso a zelné placičky

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest