Svatomartinská husa je jedno z nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Jde mimo dokonalou chuť o hluboce zakořeněnou tradici, která se zapsala do srdcí mnoha generací. Svatomartinská husa se podává především na Svatomartinskou neděli, tedy 11. listopadu, kdy si připomínáme svatého Martina, patrona, který, jak praví legenda, přinesl první zimní sníh a v jehož jménu se staly husy symbolickým pokrmem tohoto svátku. To ale samozřejmě není nezbytně nutné a pochoutku si můžeme užít kdykoliv!

Aby byl zážitek ze svatomartinské husy kompletní, přichází na řadu lučinový knedlík. Jde o takový moderní twist, který zachovává v přítomnosti tučné husy nižší kalorie a cukry, proto se ho nemusí bát ani diabetici. Navíc jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu.

Recept na pečenou husu s lučinovým knedlíkem

Ingredience pro přípravu

Husa:

  • 1 husa
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 sklenice červeného vína (nebo vývaru)
  • 1 jablko (volitelné, pro dochucení)

Lučinové knedlíky:

  • 200 g lučiny (nebo jiného měkkého sýra)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce rozpuštěného másla

Postup přípravy husy

1. Nejprve si připravíme husu a omyjeme ji, důkladně osušíme a osolíme.

2. Opepříme ji jak zvenku, tak zevnitř.

3. Vnitřek husy naplníme několika snítkami rozmarýnu, tymiánu a případně půlkou jablka pro jemně sladký nádech během pečení.

4. Na dně pekáče rozehřejeme olej nebo sádlo a orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, které přidáme k huse.

5. Husu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme přibližně 2 – 2,5 hodiny.

6. Každou hodinu ji podléváme červeným vínem nebo vývarem a podle potřeby ji poléváme vlastní šťávou.

7. Na posledních 30 minut sundáme alobal nebo víko, aby kůže získala krásně křupavou strukturu.

Příprava knedlíků

Obrázek receptu na svatomartinskou křupavou husu.

Svatomartinská křupavá husa: Pomalu pečená je nejlepší

1. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.

2. Přidáme lučinu, vejce, mléko a rozpuštěné máslo a vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.

3. Z těsta vytvoříme knedlíky, které uvaříme v osolené vodě. Knedlíky by měly být měkké a nadýchané.

Svatomartinská husa.
Foto: freepik.com, Svatomartinská husa.

Pár tipů na závěr

Při pečení můžeme do pekáče přidat kousek másla pro jemnější chuť.

Tento pokrm je skvělý ve spojení s tradičním Svatomartinským vínem, které dodá celému jídlu harmonickou chuť.

Lučinové knedlíky jsou skvělé i na další dny, protože zůstávají vláčné.

Video recept: Svatomartinská husa

Videorecept na Svatomartinskou Husu s jablečnou nádivkou a lokšemi

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest