Jako děti jsme toto jídlo hrozně milovaly. Buchtičky s krémem byly oblíbené i později ve školní jídelně a připravovala jsem je i svým dětem. Je to pokrm, který u většiny lidí vyvolá vzpomínky. Nadýchané, lehké, jemně sladké buchtičky se skvěle doplňují s hladkým máslovým, jemně sametovým, voňavým a příjemně hřejivým krémem.

Vanilkový krém vznikl dle francouzského créme anglaise, akorát česká verze krému je hustší díky škrobu nebo pudinku. Buchtičky jsme kdysi dělávaly a tvarovaly po jedné a každou namáčely v oleji a ukládaly vedle sebe na plech. Bylo to sice pracnější, ale šikovné moderní hospodyňky vymyslely postup, jak si tuto práci zjednodušit, a radýlkem je na plechu rovnou nakrájet na malé kousky. Jednoduché a praktické, ale hlavně nám to ušetří spoustu času.

Recept na Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Ingredience potřebné přípravu oblíbeného jídla našeho dětství – buchtiček s krémem

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g vlažného mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • vanilka (volitelné)

Krém

  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudink nebo 1 lžíce škrobu + vanilka
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy buchtiček s krémem

1. Nejprve si připravíme kvásek rozdrobením droždí ve vlažném mléku a přidáním lžičky cukru. Rozmícháme a necháme vzejít.

2. do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, zbytek mléka a kvásek.

3. Vypracujeme hladké pružné těsto, nakonec přidáme rozpuštěné máslo a necháme kynout v teple asi 1 hodinu.

4. Těsto vyválíme na pruhy a ukládáme na vymazaný a vysypaný plech vedle sebe. Radílkem nakrájíme na kostičky a potřeme rozpuštěným máslem.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut dozlatova.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Foto: cooky.cz, Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

6. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, který odstavíme a vmícháme do něj máslo. Když dáme méně škrobu škrobu, krém bude mít konzistenci řidší vanilkové omáčky.

7. Krém podáváme teplý přelitý přes buchtičky.

Pro extra nadýchané těsto přilijeme do těsta 1 lžící tomu. Výborná je i verze s karamelovým krémem.

Obrázek k receptu na buchtičky s vanilkovým krémem

Kynuté buchtičky s vanilkovým krémem: Jsou nadýchané a potřené rozpuštěným máslem s rumem

Obrázek receptu na nutellové mini buchtičky.

Nutellové mini buchtičky plné čokoládové rozkoše

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest