Jako děti jsme toto jídlo hrozně milovaly. Buchtičky s krémem byly oblíbené i později ve školní jídelně a připravovala jsem je i svým dětem. Je to pokrm, který u většiny lidí vyvolá vzpomínky. Nadýchané, lehké, jemně sladké buchtičky se skvěle doplňují s hladkým máslovým, jemně sametovým, voňavým a příjemně hřejivým krémem.
Vanilkový krém vznikl dle francouzského créme anglaise, akorát česká verze krému je hustší díky škrobu nebo pudinku. Buchtičky jsme kdysi dělávaly a tvarovaly po jedné a každou namáčely v oleji a ukládaly vedle sebe na plech. Bylo to sice pracnější, ale šikovné moderní hospodyňky vymyslely postup, jak si tuto práci zjednodušit, a radýlkem je na plechu rovnou nakrájet na malé kousky. Jednoduché a praktické, ale hlavně nám to ušetří spoustu času.
Recept na Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Ingredience potřebné přípravu oblíbeného jídla našeho dětství – buchtiček s krémem
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 g vlažného mléka
- 80 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru
- 1 kostka droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
- vanilka (volitelné)
Krém
- 500 ml mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový pudink nebo 1 lžíce škrobu + vanilka
- 1 lžíce másla
Postup přípravy buchtiček s krémem
1. Nejprve si připravíme kvásek rozdrobením droždí ve vlažném mléku a přidáním lžičky cukru. Rozmícháme a necháme vzejít.
2. do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, zbytek mléka a kvásek.
3. Vypracujeme hladké pružné těsto, nakonec přidáme rozpuštěné máslo a necháme kynout v teple asi 1 hodinu.
4. Těsto vyválíme na pruhy a ukládáme na vymazaný a vysypaný plech vedle sebe. Radílkem nakrájíme na kostičky a potřeme rozpuštěným máslem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut dozlatova.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
6. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, který odstavíme a vmícháme do něj máslo. Když dáme méně škrobu škrobu, krém bude mít konzistenci řidší vanilkové omáčky.
7. Krém podáváme teplý přelitý přes buchtičky.
Pro extra nadýchané těsto přilijeme do těsta 1 lžící tomu. Výborná je i verze s karamelovým krémem.
Kynuté buchtičky s vanilkovým krémem: Jsou nadýchané a potřené rozpuštěným máslem s rumem
Nutellové mini buchtičky plné čokoládové rozkoše
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková